Trygghet och studiero är ett långsiktigt arbete
Utredningen om trygghet och studiero i skolan lägger fram en rad förslag för vissa tillfälliga lösningar, men konstaterar, liksom SKR, att det är det långsiktiga arbetet som är viktigast.
SKR:s styrelse har idag beslutat om ett yttrande på betänkandet ”Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan”. SKR delar utredningens utgångspunkt att många av förslagen, som till exempel att kunna visa ut en elev eller att en elev flyttas till en annan enhet, ska ses som tillfälliga lösningar. Det viktigaste är att varje skola ges förutsättningar att arbeta för att varje elev ska kunna komma tillbaka till sin ordinarie undervisningsgrupp.
– Det finns problem i vissa klassrum – och utredningen lägger fram en rad förslag som är bra för att öka rektorers och lärares handlingsutrymme där och då. Men det är viktigt att säga att de flesta skolor är välfungerande och att det redan idag finns bra förutsättningar för trygghet och studiero, säger Madelaine Jakobsson, ordförande SKR:s beredning för skolfrågor.
Ett av förslagen som SKR ställer sig bakom är att regeringen ska ge Skolverket i uppdrag att upprätta ett nationellt register om elevernas giltiga och ogiltiga skolfrånvaro. Det har SKR länge efterfrågat. Ett annat är att Skolverket bör få i uppdrag att ta fram stödmaterial och en juridisk vägledning om kommunikation med vårdnadshavare och att rektorns ansvar ska förtydligas.
Avstängning är en lösning som bör undvikas
SKR anser inte att skollagen ska ändras så att det blir möjligt att stänga av en elev i grundskolan, specialskolan och sameskolan under längre tidsperioder och vid fler tillfällen än i dag.
– Vi ser att det finns andra förslag i utredningen att gå på – istället för fler och längre avstängningar. Avstängningar riskerar att göra problemen större och försvåra vägen tillbaka till skolan för eleven, säger Madelaine Jakobsson.
Utredningen föreslår en lösning för hur farliga elever eller elever som gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot till exempel klasskamrater kan få undervisning utan att vistas i sin vanliga skola. Det finns frågetecken hur det ska gå till praktiskt, men SKR bedömer att förslaget, när synnerliga skäl föreligger, kan vara ett användbart alternativ till avstängning.
Reformer måste hänga ihop och vara finansierade
För att finansiera förslagen föreslår utredningen att medel överförs från riktade statsbidrag som till exempel för stärkt kunskapsutveckling, skolsociala team, akutskolor samt lärarassistenter. SKR ser en oroväckande trend där fler utredningar föreslår att deras förslag ska finansieras med samma pengar.
För att säkerställa att olika utredningar och förslag hänger ihop, och får önskat syfte har SKR tagit fram fem principer som alltid måste beaktas.
- Styrningen sker bäst så nära barn och elever som möjligt
- Statlig styrning och reformer ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
- Reformer ska genomföras enligt finansieringsprincipen
- Reformer måste utformas så att de fungerar både i stora städer och i små kommuner
- Reformer utan detaljregleringar ger bättre resultat
Läs vidare
Sakkunnig
Åsa Andersson
Avdelningen för socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad