Svenskarnas förtroende för vården ökar
Drygt sex av tio har högt förtroende för sjukvården, och drygt åtta av tio anser att de har tillgång till den vård de behöver. Det visar regionernas senaste hälso- och sjukvårdsbarometer.
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig undersökning som visar hur befolkningen i stort uppfattar den svenska sjukvården.
I 2024 års undersökning, som bygger på 55 858 svar, uppger 67 procent att de har mycket eller ganska stort förtroende för sjukvården i den egna regionen.
Det är en ökning med sex procentenheter sedan 2023 års undersökning. Förtroendeökningen syns i samtliga åldersgrupper. Förtroendet tycks öka i takt med åldern – personer över 60 år svarar i högre grad än andra grupper att de har ganska eller högt förtroende för vården.
Invånarna har något högre förtroende för sjukhusen än för hälso- och vårdcentralerna (i de egna regionerna) – 67 respektive 63 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende.
Tillgången till vård upplevs fortsatt som god
87 procent av svenskarna instämmer i påståendet att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Det är en ökning med tre procentenheter sedan 2023. En knapp majoritet, 53 procent, anser att väntetiderna på sjukhus är rimliga. Gällande primärvården (hälso- och vårdcentraler) är motsvarande siffra 68 procent.
– Det är glädjande att se att vården fortsatt åtnjuter ett högt förtroende, trots de problem som finns, inte minst med långa väntetider, och trots den bild av vården som ofta målas upp, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning.
Läs vidare
Sakkunnig
Lina Sarv
Handläggare