Stort motstånd mot sammanslagningar bland små kommuner
Små kommuner anser inte att kommunsammanslagningar skulle stärka deras välfärdsuppdrag. Däremot ser man behov av mer samverkan. Det visar en ny SKR-rapport.
Frågan om kommunsammanslagningar har lyfts i olika sammanhang under senare år, och i debatten hörs ofta argumenten att det skulle ge stor- och skaldriftsfördelar, ökad kostnadseffektivitet och bättre kapacitet att hantera välfärdsuppdraget. Under 2020-talet har också två statliga utredningar tillsats för att undersöka frågan från olika håll. Sällan får dock de mindre kommunerna komma till tals i frågan.
Därför har föreningen SmåKom ställt frågor om hur de små kommunerna själva ser på kommunsammanslagningar och vilken effekt det skulle ge. Svaret är tydligt: kommunerna tror inte att sammanslagningar är rätt väg att gå för att tackla problemen som kommer till följd av en minskande befolkning eller stora rekryteringsutmaningar.
– När de mindre kommunerna får säga sitt så blir det väldigt tydligt att sammanslagningar kan se bra ut på pappret, men att verkligheten är en annan. Istället för att lyfta kommunsammanslagningar som en lösning borde regeringen lyssna på de berörda kommunerna och höra vilka behov de har. Det handlar till exempel att ge rätt förutsättningar för ökad samverkan, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Farhågor för påverkan på lokala demokratin
Kommunerna uttrycker farhågor för att kommunsammanslagningar skulle påverka den lokala demokratin negativt eftersom avstånden mellan medborgare och folkvalda beslutsfattare ökar. Det finns också farhågor om att medborgare ska tappa tillgång till kommunal service.
I stället vill företrädarna för kommunerna se olika former av mellankommunalt samarbete. Flera nämner att man redan idag har välfungerande samarbeten med en eller flera kommuner, och andra ser det som en väg framåt för deras kommun att utöka och/eller fördjupa samarbeten inom ett flertal områden.
Liknande resultat i andra länder
Svaren från de små kommunerna rimmar väl med erfarenheter från jämförbara europeiska länder, vilka samlats i en forskningsrapport från Linköpings universitet och SKR. Den rapporten, som publicerades i augusti, visade att nackdelarna med kommunsammanslagningar är fler än fördelarna: obetydliga effektivitetsvinster, demokratiförluster och ökande spänningar inom kommunen.
SmåKoms enkät är en del av rapporten ”Små kommuner och det lokala självstyrets värden” skriven av Gissur Ó Erlingsson, professor vid Linköpings universitet och Jörgen Ödalen, docent vid Mälardalens och Uppsala universitet.
Fakta
Enkäten skickades ut till kommunstyrelsens ordförande, kommunfullmäktiges ordförande samt till kommunchefen i SmåKoms medlemskommuner (då 72 kommuner, nu 74). Av dessa inkom svar från 45 kommuner, samtliga med medborgarantal som understiger 13 300 invånare.
Läs vidare
Sakkunnig
Björn Kullander
Handläggare