Stopp för digitala lärverktyg i förskolan hämmar lärande
SKR anser att regeringens beslut att förbjuda icke-analoga lärverktyg i förskolan begränsar barnen i deras utveckling och lärande.
Regeringen har beslutat om en förändring i läroplanen för förskolan som innebär att endast analoga lärverktyg ska användas för barn under två år, och att andra lärverktyg än analoga ska användas med stor restriktivitet för äldre barn.
SKR anser att beslutet medför betydligt mer drastiska konsekvenser än att göra förskolan skärmfri.
– Att i princip förbjuda samtliga icke-analoga lärverktyg, och dessutom lämna detta helt odefinierat och tolkningsbart i läroplanen, är en mycket större begränsning än att göra förskolan skärmfri, och kommer innebär att barnen missar viktiga möjligheter att lära sig, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad SKR.
Om endast analoga lärverktyg får användas, kan det påverka möjligheten för barn att lyssna på musik eller lära sig om hur klockor eller termometrar fungerar.
Formuleringen står dessutom i strid mot andra delar av den föreslagna läroplanen, såsom uppdraget att stimulera barns intresse för teknik samt att ge barnen förutsättningar att utveckla en förståelse för den teknikutveckling de möter i vardagen.
– Särskilt märkligt är det att beslutet kommer bara dagar efter regeringens nya STEM-strategi från förskola till forskarutbildning, där förskolan ska lägga en viktig grund för att stimulera intresse för bland annat teknik och naturvetenskap. Att då utesluta den digitala tekniken med dess unika möjligheter är helt inkonsekvent, säger Monica Sonde.
SKR anser att det bör vara upp till professionen att välja lärverktyg för de har bäst kunskap om hur detta kan integreras i undervisningen.
Läs vidare
Sakkunnig
Anna Tornberg
Utredare