SKR tillsätter extern utredning om arbetstidsförändringar
SKR:s förhandlingsdelegation tillsätter en utredning vars uppdrag blir att analysera effekter av förändringar avseende arbetstidens längd. Utredningen görs av opartiska utredare.
Frågan om arbetstidsförkortning är aktuell i samhällsdebatten. Omfattande effekter på samhället och dess utveckling behöver analyseras på djupet. Det pågår begränsade försök med olika varianter av förkortad arbetstid i näringslivet och offentliga verksamheter, både i Sverige och andra länder. Dessa utvärderas med varierande kvalitet och används för att dra generella slutsatser i debatten.
− Debatten om arbetstidens längd och de krav som framförs om att korta arbetstiden har i stor utsträckning ägt rum utan en fördjupad analys. Vi har därför tillsatt en extern utredning som på djupet analyserar effekterna av arbetstidsförändringar i kommuner och regioner, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
Frågan om arbetstidsförkortning ska ses i ljuset av det råder brist på arbetskraft, inte minst i kommuner och regioner. SKR:s beräkningar har redan tidigare visat att en arbetstidsförkortning på tre timmar per vecka i det centrala avtalet som omfattar 1,2 miljoner anställda, skulle innebära kraftigt ökade kostnader och stora problem att bemanna. SKR ser inte det som en framkomlig väg.
Det finns vidare en stor mängd lokala kollektivavtal i regioner och kommuner som innehåller olika varianter av arbetstidsförkortningar. Dessa behöver också kartläggas och analyseras för att vi ska få en full bild av vilka konsekvenser som skulle uppstå vid förändringar i det centrala avtalet.
− Läget är ju sådant idag att det inte finns tillräckligt många med rätt kompetens att anställa. Mot den bakgrunden skulle en generell arbetstidsförkortning riskera att bördan på befintlig personal skulle öka ännu mer, eftersom jobbet fortfarande måste göras, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
SKR:s förhandlingsdelegation ger en extern utredning i uppdrag:
- att belysa kort- och långsiktiga kostnader av arbetstidsförändringar, och hur de påverkar utbudet av och kvaliteten i välfärdstjänsterna, möjligheter att bemanna välfärdens verksamheter samt effekter på arbetsmiljö och sjukfrånvaro i personalkollektivet.
- att analysera effekter av arbetstidsförkortning för hela ekonomin, kompetensbehoven och arbetsmarknaden i stort samt för kommuner och regioner.
- att se på internationella erfarenheter och lärdomar av arbetstidsförkortningar utifrån att det är jämförbart med förhållanden på den svenska arbetsmarknaden.
- att i utredningen analysera påverkan av det stora antalet lokala kollektivavtal och ensidiga arbetsgivarbeslut som reglerar arbetstidsförkortningar i kommuner och regioner.
Externa utredare, med god insikt i såväl samhällsekonomiska som arbetsmarknadsmässiga perspektiv, kommer att tillsättas inom kort.
Utredningen ska lämna sin slutrapport senast den 1 november 2026.
Läs vidare
Sakkunnig
Jeanette Hedberg
Förhandlingschef