SKR: Regeringens vårdbesked innebär fortsatta underskott
I dag presenterades nya satsningar på sjukvården, bland annat två miljarder kronor i sektorsstöd. SKR anser att regeringen i det här läget borde ta större ekonomiskt ansvar för sjukvården.
Regeringen gav i dag vid en pressträff besked om budgetsatsningar inom hälso- och sjukvårdsområdet för nästa år. Bland annat tillskjuts två miljarder kronor för 2025 i ett riktat sektorsbidrag och en miljard kronor till ökad tillgänglighet.
SKR konstaterar att sektorsstatsbidragen till sjukvården i och med denna satsning minskar med cirka sju miljarder kronor mellan 2024 och 2025, med dagens besked inräknade. Detta beror i huvudsak på att de statsbidrag som regeringen tillskjutit för i år har varit ettåriga.
– SKR har poängterat vikten av ett gemensamt ansvarstagande för välfärden i en mycket utmanande ekonomisk tid. Regionerna tar stort ansvar och står mitt i omfattande effektiviseringar och en del gör också nedskärningar i personalkostnader. I det här läget borde regeringen ta ett större ansvar. Det återstår därför att se om regeringen gör några extra satsningar när de generella bidragen presenteras, säger Anna-Lena Hogerud, ordförande i SKR:s hälso- och sjukvårdsdelegation.
Alla 21 regioner prognostiserar underskott i år. Totalt beräknas regionernas underskott landa på 20 miljarder kronor i år och även om det varierar mellan regionerna så kommer samtliga regioner att ha underskott. Också nästa år, 2025, blir det svårt för regionerna att få ihop sin ekonomi och arbetet med att dra ned kostnaderna kommer att behöva fortsätta. SKR ser vidare svaga resultat även åren därefter.
– Trots regeringens besked i dag går regionerna mot underskott också nästa år, säger Anna-Lena Hogerud.
Regionerna gör allt de kan för att säkra att patienterna får en trygg och säker vård, trots det tuffa läget både när det gäller ekonomi, demografi och kompetensförsörjning. Det handlar om att prova nya arbetssätt, effektivisera smart och förbättra arbetsmiljön. Det tuffa ekonomiska läget gör det ibland oundvikligt att väntetiderna blir längre.
– Regioner och kommuner behöver långsiktiga planeringsförutsättningar. Ettåriga resurstillskott kan förstås hjälpa tillfälligt, men gör det mycket svårt att planera och ta ansvar långsiktigt. Här är värdesäkrade statsbidrag, som följer pris- och löneutvecklingen liksom den demografiska utvecklingen, en grundbult, säger Anna-Lena Hogerud.
Under pressträffen presenterade regeringen också tidigare initiativ till en ny statlig vårdförmedling. SKR konstaterar återigen att den dessvärre inte kommer att öka vårdens kapacitet. Nästan alla regioner har i dag vårdlotsar som kan hjälpa patienter som väntat länge att hitta lediga vårdtider snabbare. Om staten vill initiera en vårdförmedling så behöver den bygga vidare på den struktur som redan finns.
Läs vidare
Sakkunnig
Annika Wallenskog
Chefsekonom