Regler som tillåter utbildning vid nystartsjobb behövs
SKR föreslår förändringar i regelverket för nystartsjobb, som tydligt tillåter att del av arbetstid kan ägnas åt utbildning.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har skickat in förslag på förändringar av reglerna för nystartsjobb. SKR vill att regeringen ska förtydliga att arbetsgivare kan erbjuda utbildning eller andra kompetenshöjande insatser som stärker arbetstagarens kompetens och anställningsbarhet, inom ramen för arbetstiden i ett nystartsjobb.
Problemet med dagens regelverk är att det inte fullt ut möter behoven varken hos de arbetslösa eller arbetsgivare. Med moderniserade regler skulle arbetslösa få ett bättre stöd och incitament för arbetsgivare att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden skulle också öka.
– Nystartsjobben ska stödja en nystart av arbetslivet. Då måste man kunna få både arbetslivserfarenhet och utbildning samtidigt, så att man kan in få en fast fot på arbetsmarknaden, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.
Det finns gott stöd i forskningen för att utbildning på arbetet leder till att fler personer kommer i arbete, både på kort och lång sikt. Även mer omfattande utbildning har visat sig ha en positiv effekt på arbetsmarknadsetablering. Däremot har mer teoretisk klassrumsbaserad utbildning inte visat samma effekt.
Följden av den föreslagna förändringen är att en kommun skulle
kunna låta en person på ett nystartsjobb få kompetenshöjande insatser och utbildning för att kunna vara kvar i arbetet och utvecklas. Ett lagerföretag skulle på motsvarande sätt kunna anställa någon för enklare lagerarbete kombinerat med utbildning för truckkort och andra utbildningsinslag som kan vara i yrkeskunskap. En central punkt är att det är arbetsgivaren i det enskilda fallet som bedömer vad den arbetssökande behöver.
Fakta
- Nystartsjobb är en arbetsmarknadspolitikisk insats som Arbetsförmedlingen ansöker om och som arbetsgivare kan söka.
- Insatsen innebär ett ekonomiskt stöd till arbetsgivare som anställer personer som varit borta från arbetslivet en längre tid eller är nyanlända i Sverige. Nystartsjobb har funnits sedan januari 2007 och har modifierats över tid.
- Målgruppen är personer som varit arbetslösa länge, nyanlända, eller de som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden.
- Knappt 17 000 personer (16904) är inskrivna i insatsen nystartsjobb (vecka 18, 2025).
Läs vidare
Sakkunnig
Fredrik Krait
Avdelningen för socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad.