Regionernas klimatarbete ger effekt
Mer energieffektiva lokaler, minskade utsläpp av medicinska gaser och en ökad andel förnybart bränsle i kollektivtrafiken. Det är några exempel på resultat från regionernas arbete för klimatet.
Regionernas arbete med minskad miljö- och klimatpåverkan har resulterat i betydande positiva effekter. Det visar Miljöarbetet i regionerna 2025, den fjortonde sammanställningen från SKR med årliga jämförelser inom området.
– Det är glädjande att se positiva resultat inom miljöarbetet. Regionerna har stora möjligheter att göra viktiga insatser. Både inom hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken, i sitt arbete med regional utveckling, i upphandling och inköp och genom sina kontakter med medborgare och näringsliv, säger Patrik Jakobsson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Förbättringar inom flera områden
Sedan 2009 har andelen förnybart bränsle inom kollektivtrafiken mer än fördubblats och ligger nu på närmare 94 procent. Samma period har energianvändningen per kvadratmeter i regionerna minskat med totalt 22 procent. Utsläppen av medicinska gaser har minskat med 75 procent. Regionernas direkta klimatpåverkan har minskat kraftigt samtidigt som kunskapen har ökat om de indirekta utsläppen från varor och tjänster.
– Goda resultat beror i många fall på att regionerna har tydliga politiska mål, engagerade medarbetare och drivande chefer som ser det som en naturlig del av verksamheten att ta hänsyn till miljön, säger Patrik Jakobsson.
Omvärldsfaktorer påverkar arbetet
Flera faktorer påverkar regionernas miljöarbete, däribland det osäkra omvärldsläget och ökade priser på livsmedel och energi. Även omställningen till nära vård ger nya möjligheter och kostnadseffektiviseringar.
– Regionerna vittnar om flera omvärldsfaktorer som både kan försvåra och skynda på klimatarbetet. En tuff ekonomi kan skapa utmaningar genom nya prioriteringar, men också göra det mer angeläget att använda resurser mer effektivt. På samma sätt kan ett ökat fokus på beredskap få gynnsamma effekter på delar av miljöarbetet, säger Patrik Jakobsson.
Aktuella frågor i regionernas miljöarbete
- Ökade insatser för resurseffektivitet och cirkulära lösningar, till exempel återbruk av byggmaterial och möbler. Minskat textilsvinn och minskad användning av undersökningshandskar och andra engångsprodukter är fler exempel. Utifrån ökat fokus på säkerhetsfrågor sker också samverkan med beredskapsfunktion för att ersätta engångs- med flergångsartiklar i syfte att minska både klimatpåverkan och sårbarhet.
- Närproducerade livsmedel ges ökad prioritet, samtidigt som andelen ekologiska livsmedel minskat till följd av ökade kostnader. Insatser görs för att minska matavfall och måltidernas klimatpåverkan.
- Andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken har minskat något efter en kraftig ökning under många år. Några regioner har återgått till fossil diesel till följd av ändrade priser och osäkerhet om styrmedel. Antalet elbussar ökar men takten har minskat på grund av leveransproblem.
- Fortsatt energieffektivisering i lokaler, vilket innebär systematiska insatser i drift och investeringar samt samverkan mellan fastighetsförvaltning och verksamheter. Sedan 2009 har det skett en energieffektivisering som innebär besparingar på nästan 700 miljoner kronor årligen.
- Antibiotikaförsäljningen ligger kvar på ungefär fjolårets nivå. Efter pandemin ökade användningen igen, men nivån är fortfarande betydligt lägre än före pandemin.
Resultat i korthet 2009-2024
Antibiotikaförskrivning: minskat 31 %, men ökat 18 % sedan 2021.
Ekologiska livsmedel: ökat från 13 till 39 %, men minskat 5 procentenheter sedan 2019.
Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken: ökat från 42 till 94 % men minskat en dryg procentenhet från 2023.
Energianvändningen per lokalyta: minskat 22 %, varav 1,6 % procentenhet sedan 2023.
Medicinska gasers klimatpåverkan: minskat 75 %.
Läs vidare
Sakkunnig
Andreas Hagnell
Handläggare