Påtvingad samverkan leder inte till bättre välfärd
Samverkan mellan stat och kommunsektor behöver bli bättre. Men mer statlig styrning och mer reglering är inte rätt väg att gå. Samverkan behöver utgå från behov och ömsesidighet.
SKR:s styrelse har idag beslutat om ett yttrande på betänkandet ”En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner (SOU 2024:43)”. Många av utredningens förslag syftar till ökad statlig styrning och en reglering av samverkansformer som minskar handlingsutrymmet för kommuner och regioner.
– Vi ser inte att stärkt statlig styrning och tvingande samverkan utvecklar välfärden. Staten, kommuner och regioner behöver mer av samverkan, men har olika behov och förutsättningar och formerna behöver därför kunna se olika ut. Vi ser områden som behöver förbättras, men gör en annan bedömning än utredaren runt statlig styrning som fungerar. Samverkan bygger på ömsesidighet, inte på tvång, säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
Överenskommelser är mer än finansiering
Utredaren kritiserar de överenskommelser som idag tecknas mellan regeringen och SKR.
– Vi är alltid tydliga med att generella statsbidrag behöver vara huvudspåret när det kommer till statens finansiering av välfärden. Men i de fall där regeringen vill göra riktade insatser är överenskommelser ett bra sätt att arbeta mot gemensamma mål och i gemensam riktning för utveckling inom exempelvis hälso- och sjukvård. Det finns dock förbättringar att göra för att ge kommuner och regioner mer hållbara planeringsförutsättningar, säger Anders Henriksson.
SKR vänder sig emot flera av utredningen förslag som handlar om samverkan mellan staten och regionerna. Bland annat förslaget om inrättande av nya samverkansstrukturer inom de sex sjukvårdsregionerna i form av kommunalförbund eller gemensam nämnd. En tvingade modell är olämplig som samverkansform, ökar byråkratin och krånglet och dessutom ett ingrepp i regionernas självstyrelse.
Behov av bättre myndighetssamordning
SKR delar inte utredningens bedömning att den stora utmaningen ligger i att kanalisera information mellan staten och kommunerna och tror inte att lösningen är en stärkt roll för länsstyrelserna. Det behövs direktkontakt mellan statliga myndigheter och kommuner och regioner, men samordningen behöver bli bättre.
– Det är inte ovanligt att det kommer olika bud och krav från olika myndigheter, som inte sinsemellan har kunskap om varandra eller varandras styrsignaler. Vi ser inte att lösningen är att länsstyrelsen ska samordna alla frågor, utan att de statliga myndigheterna behöver bli bättre på att samordna sig i olika sakfrågor, säger Anders Henriksson.
SKR avstyrker utredarens föreslag att det inom varje länsstyrelse ska det finnas ett obligatoriskt regionalt kommunråd för samverkan och informationsutbyte under ledning av landshövdingen. En sådan samverkan behöver vila på frivillig grund och bör inte utformas så att den undergräver regionernas ansvar för regional utveckling.
Välkomnar förslag om samråd och distansmöten
SKR delar utredningens bedömning att det behövs en formalisering av samråd mellan regeringen och kommunsektorn. Det är en fråga som SKR länge har drivit. Syftet är att skapa gemensam kunskap om och förståelse för förhållandena inom kommunsektorn. Utredningens förslag innebär att regeringens överläggningar med kommunsektorn ska formaliseras i en lag som ställer krav på regelbundna sammanträden med företrädare för kommunsektorn. Det är mycket välkommet.
SKR välkomnar också förslaget om ett förtydligande i kommunallagen när det gäller förutsättningarna att delta vid fullmäktige- och nämndsammanträden på distans, och hur det kan göras på ett sätt där allmänheten inte stängs ute.
Läs vidare
Sakkunnig
Helena Linde
Förbundsjurist