Publicerad 20 december 2024

Ökat informationsutbyte nödvändigt mot välfärdsbrott

Informationsutbyte mellan kommuner, regioner och myndigheter behöver underlättas för att hindra välfärdsbrottslighet. Men lagförslaget innehåller brister och ytterligare analyser krävs.

Anders Henriksson.

Anders Henriksson.

SKR är positiva till att en statlig utredning tagit fram ett förslag om en generell sekretessbrytande bestämmelse för att möjliggöra ökat informationsutbyte mellan och inom kommuner, regioner och andra myndigheter.

– Kommuner och regioner behöver lagliga förutsättningar att lättare kunna ta del av uppgifter från andra myndigheter och dela information. Det är viktigt för att kunna ge invånare ett mer samlat stöd från olika verksamheter, men också för att kunna förhindra felaktiga utbetalningar och upptäcka olika former av välfärdsbrottslighet, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Behövs åtgärder på bred front

Utredningen om ett ökat informationsutbyte mellan myndigheter (SOU 2024:63) föreslår en ny generell sekretessbrytande bestämmelse som möjliggör utlämnande av annars sekretessbelagda uppgifter till en annan myndighet. SKR har under lång tid påtalat vikten av att kommuner och regioner får rätt förutsättningar för kunna upptäcka och förhindra välfärdsbrottlighet.

– Vi behöver komma åt välfärdsbrottsligheten. Ett utökat informationsutbyte är en viktig del, och regeringen behöver fortsätta att arbeta på bred front med lagstiftningsändringar och andra åtgärder inom exempelvis offentlig upphandling, säger Anders Henriksson.

Behov av undantag

Förslagen i utredningen är långtgående och innebär att sekretessbelagda uppgifter om enskilda personer som huvudregel kan lämnas till andra myndigheter. SKR anser att det finns en hel del oklarheter kring lagförslagets tillämpning och konsekvenser, särskilt för socialtjänsten som i många situationer är beroende av en stark sekretess för att kunna utföra sina uppdrag.

Till skillnad från utredningen anser SKR att uppgifter från socialtjänsten inte ska lämnas ut om inte skälen för utlämnande väger tyngre än intresset som sekretessen ska skydda. SKR föreslår därför att den föreslagna intresseavvägningen som ska göras före utlämnande omformuleras för socialtjänsten, så att hänsynen till individens integritet och socialtjänstens möjlighet att fullgöra sitt uppdrag ges särskild tyngd.

– Socialtjänst, skola och polis behöver kunna dela information, till exempel för att skydda barn som riskerar att begå eller bli utsatta för brott. Samtidigt behöver integriteten och socialtjänstens möjlighet att utföra sina uppdrag väga tungt i bedömningar av utelämnande av information, för att invånare ska lita på och våga kontakta socialtjänsten, säger Anders Henriksson.

Det behövs utökade möjligheter till informationsdelning även när det gäller uppgifter från hälso- och sjukvården och det är viktigt att regeringen utreder detta vidare. Då måste det även analyseras vad som ska gälla för tystnadsplikten inom enskild hälso- och sjukvård, eftersom en stor del av vården bedrivs i privat regi.

Läs vidare

Sakkunnig

Mia Hemmestad
Förbundsjurist

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.