Nytt lagförslag ger stabilt ramverk för asylmottagandet
Regeringen har initierat en översyn av regelverket för asylmottagandet. Nu måste insatser till enskilda bli bra, asylprocessen snabbas på och kommuner garanteras ersättning.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har idag överlämnat sitt remissvar över Mottagandelagen – en ny lag för ordnat mottagande och effektivt återvändande (SOU 2024:68).
Mottagandelagen – viktig pusselbit i mottagandesystemet
Den nya mottagandelagen åtgärdar luckor och otydlig ansvarsfördelning i nuvarande regelverk. Parallellt i riksdagen behandlas en proposition om att ta bort möjligheten till eget boende (ebo) och Migrationsverket har uppdrag att inrätta asylboenden på mottagningscenter och återvändandecenter.
– Vi har sett stora negativa konsekvenser av ebo och när enskilda faller mellan stolarna, så det finns ett behov av en ny ordning. Men när alla ska bo på asylcenter kommer mottagandet koncentreras till ett fåtal orter. Det viktigaste nu är att boenden placeras och utformas på ett bra sätt, i samråd med berörda kommuner och regioner, och att asylprocessen snabbas på, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Kommunerna får ansvar för sociala insatser
Förslaget till ny lag tydliggör att asylsökande kan ha rätt till sociala insatser enligt socialtjänstlagen, dock inte förutom ekonomiskt bistånd. Det innebär att kommunerna, och inte Migrationsverket, får ansvar för hemtjänst, särskilda boendeformer och skyddat boende. För sådana sociala insatser kopplat till boende följer också ekonomisk ersättning till kommunerna.
– Vi välkomnar att insatserna ersätts krona för krona tills vi gemensamt med staten hittar enklare former. Samtidigt saknas ersättningar för andra sociala insatser och verksamheter som påverkas lokalt. Därför vill vi ha en dialog med regeringen om hela ersättningssystemet innan lagen träder i kraft, säger Anders Henriksson.
Fokus behövs på utformning av boenden och insatser
I remissvaret tar SKR också upp att regelverk och ansvariga aktörer ska fokusera på rätt saker.
– Asylboenden måste utformas så att de möter barns och vuxnas behov av trygghet och meningsfull sysselsättning. Asylsökande ska vilja bo där och verksamheten måste vara väl förankrad i lokalsamhället. Då skapas förutsättningar för ordning och reda och en effektiv asylprocess, säger Anders Henriksson.
Läs vidare
Sakkunnig
Karin Perols
Avdelningen för socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad.