Publicerad 13 maj 2025
Nyhet

Nytt avtal med Sveriges Lärare

SKR, Sobona och Sveriges Lärare är överens om ett nytt avtal. Parterna har även tecknat en principöverenskommelse där förhandlingar om lärares arbetstidsvillkor återupptas under 2026.

Ulf Olsson

Ulf Olsson

Avtalet med Sveriges Lärare följer industriavtalets märke på 6,4 procent och avtalsperioden löper fram till 31 mars 2027. Avtalet omfattar cirka 220 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.

− Det är positivt att vi nu har ett tvåårigt avtal med Sveriges Lärare. Sedan hade vi gärna sett att frågan om lärares arbetstid hade kunnat lösas fullt ut. Men eftersom lagstiftarens process för eventuella regleringar av lärares arbetstid inte är klar var vi tvungna att hitta en annan lösning. Vi och Sveriges Lärare är därför överens om att återuppta förhandlingarna om arbetstidsvillkoren när vi har alla förutsättningar klara för oss, säger Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Principöverenskommelsen innebär att parterna är överens om att återuppta förhandlingar under 2026 när resultatet av utredningens föreslagna regleringar som rör lärares och förskollärares arbetstider blir kända. Parterna ska även formulera en gemensam syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning som stöd i det lokala arbetet.

Sten Nordin

Sten Nordin

Nya villkor som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen

Parterna skärper flera skrivningar som syftar till att kommuner och regioner ska kunna attrahera, behålla och utveckla medarbetare. Bland annat har parterna pekat på det kommande professionsprogrammet, vikten av karriär- och löneutveckling över tid och konstaterat arbetsgivarens och medarbetarens gemensamma ansvar för kompetensutveckling.

− Bristen på personal är stor i arbetslivet generellt, och även i vissa delar av skolan de kommande åren. Vi behöver bli ännu bättre på att ta till vara erfarenhet och kompetens hos samtliga medarbetare genom hela yrkeslivet och prioritera insatser för ett hållbart arbetsliv, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Åtgärder för förlängt arbetsliv

Det nya avtalet gör det möjligt för arbetstagare att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

− Vi ser redan idag att vissa lärargrupper arbetar efter 65 år i relativt stor utsträckning. Genom att gå kunna ned i arbetstid och ändå behålla full avsättning till tjänstepensionen gör vi det nu ännu mer attraktivt för fler medarbetare att förlänga arbetslivet. Arbetsgivaren får ett bra verktyg för att stödja den anställde till ett längre arbetsliv och samtidigt bidra till arbetsgivarens kompetensförsörjning på ett strukturerat sätt, säger Ulf Olsson.

Fakta

Avtalet omfattar cirka 220 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.

Avtalet innebär löneökningar i enlighet med märket. I löneöversynen för 2025 är det garanterade utfallet för arbetstagarorganisationen medlemskollektiv är 3,4 procent i år och 3 procent 2026.

Parterna enas i samband med principöverenskommelsen om lärares arbetstid:

  1. att föra samtal med lagstiftaren för att reda i vilka nödvändiga regleringar som bäst omhändertas i lagstiftning respektive i kollektivavtal,
  2. att återuppta förhandlingar under 2026 när resultatet av föreslagna regleringar som rör lärares och förskollärares arbetstider blir kända,
  3. att, i händelse av utebliven lagstiftning är parterna överens om att förhandlingar om lärares arbetstid bland annat innehåller en balans mellan mängden tid till undervisning respektive tid till undervisningsanknutet arbete,
  4. att formulera en gemensam syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning som stöd i det lokala arbetet som ofta benämns tjänsteplanering. Arbetet ska vara färdigt senast den 31 december 2025 och innehålla sådant som parterna anser viktigt för den lokala tjänsteplaneringsprocessen. Exempel på detta är tidplan, dokumentation, planerad arbetsorganisation och arbetsformer samt hur de huvudsakliga arbetsuppgifterna prioriteras och fördelas på arbetstagarna. Parterna avser att komplettera stödet när den partsgemensamma översynen och ovan nämnda förhandlingar är genomförda.
  5. att Bilaga M (särskilda bestämmelser om arbetstider för lärare) alltjämt fortsätter gälla i händelse av att parterna inte kan komma överens om nya arbetstidsvillkor för lärare.

En utredning om införande av tidskonton för att möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Utredningen pågår till 2027.

Ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.

Fortsätt gemensamt arbete med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.

Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet.

Avtalet innehåller en partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (från 64 år) som ger en möjlighet att minska arbetstiden till 80 procent med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

Parterna belyser det delade ansvaret för, och vikten av, kompetensutveckling.

Läs vidare

Sakkunnig

Jeanette Hedberg
Förhandlingschef

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.