Nytt avtal klart med Allmän kommunal verksamhet
SKR, Sobona och OFR Allmän kommunal verksamhet är överens om ett nytt tvåårigt avtal. Parterna tar gemensamt ansvar för välfärdens kompetensförsörjning och ett hållbart arbetsliv.
Avtalet följer industriavtalets märke på 6,4 procent och en avtalsperiod som löper fram till 31 mars 2027. Avtalet omfattar cirka 220 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.
− Avtalet ger kommuner och regioner bättre förutsättningar att planera och utveckla sina verksamheter. Avtalet innehåller flera åtgärder som bidrar till att hantera kompetensförsörjningsutmaningen och som förbättrar villkoren för välfärdens medarbetare, säger Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
Chefers förutsättningar undersöks
Parterna ska under avtalsperioden undersöka vilka förutsättningar och särskilda villkor som skulle stödja chefers möjlighet att leda framtidens välfärd. Chefers förutsättningar att styra och leda har stor betydelse för välfärdssektorns möjlighet att behålla och rekrytera kompetenta och engagerade medarbetare.
− Chefer har en central roll för både medarbetare och invånare i kommuner och regioner. För att utveckla välfärden behöver sektorns chefer rätt förutsättningar att leda och driva förändring tillsammans med sina medarbetare, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
Nya villkor som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen
Parterna förbättrar flera villkor som syftar till att kommuner och regioner ska kunna attrahera, behålla och utveckla medarbetare. Det handlar bland annat om att deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid får samma övertidsersättning som heltidsanställda. Det görs också en särskild satsning på OB-tillägget natt mot lördag, söndag och helgdag samt åtgärder i syfte att förlänga arbetslivet.
− Kompetensbristen är stor i välfärdens yrken de kommande åren. Vi behöver bli ännu bättre på att ta till vara erfarenhet och kompetens hos samtliga medarbetare genom hela yrkeslivet och prioritera insatser för ett hållbart arbetsliv, säger Ulf Olsson.
Parterna är också överens om att utreda förutsättningarna för tidskonton genom att omfördela befintliga värden i kollektivavtalet och möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning.
Allmän kommunal verksamhet består av Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Fackförbundet Scen & Film.
Fakta
Avtalet omfattar cirka 220 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.
Avtalet innebär löneökningar i enlighet med märket. I löneöversynen för 2025 är det garanterade utfallet för arbetstagarorganisationen medlemskollektiv är 3,4 procent i år och 3 procent 2026.
Avtalet innehåller tydliggörande av chefens roll för kvaliteten i lönesättningen och ett partsgemensamt arbete om lönestruktur.
En utredning om införande av tidskonton för att möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Utredningen pågår till 2027.
Ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.
Fortsätt gemensamt arbete med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.
Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet.
Avtalet innehåller en ny pensionsmodell med partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (från 64 år). En möjlighet att minska arbetstiden till 80 procent med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
Parterna belyser det delade ansvaret för, och vikten av, kompetensutveckling.
Läs vidare
Sakkunnig
Jeanette Hedberg
förhandlingschef