Minskad övertid och fler medarbetare i sjukvården
Medarbetare inom hälso- och sjukvården har jobbat mindre övertid än tidigare. Samtidigt har regionernas minskade hyrbemanning inneburit fler nyanställda medarbetare.
Övertidsuttaget för sjuksköterskor har minskat i 16 av 19 regioner under första kvartalet 2024 jämfört med motsvarande kvartal 2023. Vissa ser dessutom att den minskade hyrbemanningen inte bara får ned kostnaderna, utan också ger en bättre arbetsmiljö och en ökad kontinuitet för patienterna. Det finns också exempel på att sjukfrånvaron sjunker.
− Det är en mycket positiv trend vi ser. Den minskade hyrbemanningen har på många ställen inneburit fler nya medarbetare i sjukvården. Tillsammans med minskad övertid och initiala rapporter om att sjukfrånvaron sjunker visar det att regionernas långsiktiga arbete med att skapa ett hållbart arbetsliv för medarbetarna i sjukvården redan börjar ge effekt, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
De 19 regioner som lämnat uppgifter till SKR har i snitt minskat övertidsuttaget med 16 procent för sjuksköterskor under första kvartalet 2024 jämfört med samma kvartal 2023. För barnmorskor minskade övertidsuttaget i snitt med 14 procent under samma period. Uppgifterna gäller regionerna totalt, inom enskilda verksamheter kan det se annorlunda ut samt att det finns regioner där övertiden har ökat.
− En större andel egen personal ökar säkerheten, tryggheten och kontinuiteten för patienterna. Det skapar på sikt bättre arbetsmiljö för medarbetarna, minskar regionernas kostnader och underlättar verksamhetsplanering, säger Jeanette Hedberg.
Första halvåret 2024 minskade regionernas totala kostnader för hyrbemanning med 28 procent jämfört med samma period året innan. Det motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor. Kostnaden för sjuksköterskor minskade med 42 procent, medan kostnaden för läkare minskade med 16 procent. De totala kostnaderna för hyrbemanning minskade i 20 av 21 regioner.
Fakta
Region Sörmland. Tog i januari 2023 initiativ till att minska sin användning av hyrpersonal och har minskat övertidsuttaget och sjukfrånvaron, samtidigt som personalstyrkan har vuxit. Ett exempel är division Medicin, där kostnaderna för hyrpersonal minskade med 56 procent och där övertidsuttaget sjunkit med nästan 20 procent, och sjuklönerna reducerades med nära sex procent. Dessutom ökade antalet fast anställda sjuksköterskor inom divisionen från 422 januari 2023 till 475 i november 2024.
Region Stockholm. Har avvecklat beroendet av hyrpersonal med effekten att över 600 sjuksköterskor har anställts hittills under 2024. Sjuksköterskornas övertid minskade med 5 procent under 2024 jämfört med 2023.
Region Skåne. I mitten av januari 2024 upphörde regionen helt med inhyrning av sjuksköterskor. Sedan den första fasen av hyrstoppet infördes i oktober 2023 finns det nu drygt 460 fler anställda sjuksköterskor. Sjuksköterskornas övertid minskade med 2 procent under 2024 jämfört med 2023.
Region Halland har helt avvecklat användningen av hyrläkare i primärvården. Det minskade beroendet av hyrpersonal har gjort arbetsmiljön mer attraktiv. Allt fler läkare, inklusive allmänspecialister, ST-läkare och legitimerade läkare, söker sig till primärvården i regionen. Sjuksköterskornas övertid i hela Region Halland minskade med 26 procent under 2024 jämfört med 2023.
Läs vidare
Sakkunnig
Jeanette Hedberg
Förhandlingschef