Publicerad 17 september 2024
Nyhet

Kvar att göra för fler utbildningar som leder till jobb

För att kunna förändra utbudet av gymnasiala utbildningar, så att arbetsmarknadens behov möts, måste fler vilja gå yrkesutbildningar och Skolverkets planeringsunderlag måste bli bättre.

Monica Sonde.

Monica Sonde.

Det är två viktiga slutsatser av den enkät som besvarats av kommunerna om hur det går att uppfylla målen i den statliga reformen för planering och dimensionering av gymnasial utbildning, som trädde i kraft 1 juli 2023. Reformens syfte är att den gymnasiala utbildningen, inom gymnasieskolan och inom komvux, bättre ska möta arbetsmarknadens behov.

– Att skapa intresse hos ungdomar och vuxna för de viktiga och nödvändiga yrken som man utbildar till inom yrkesprogrammen är ett viktigt uppdrag som vi som arbetsgivare måste bli bättre på, säger Monica Sonde, chef för SKR:s avdelning för socialtjänst, utbildning och socialtjänst.

Enligt enkätsvaren är några av de största utmaningarna för kommunerna:

  • För få sökande till utbildningar som arbetsmarknaden har behov av
  • Att hitta APL-platser till eleverna
  • Planera och dimensionera utbudet tillsammans
  • Samverkan med enskilda huvudmän
  • Fördela det ekonomiska ansvaret för dyra utbildningar

Samverkansområden nu på plats

Ett krav på kommunerna är att de ska samverka med minst två andra kommuner om planering, dimensionering och erbjudande av gymnasial utbildning. SKR:s uppföljning visar att kommunerna gått i mål och en ny samverkansstruktur är nu på plats.

Förbättringspotential i planeringsunderlag

Skolverket har uppdraget att ta fram underlag för att underlätta kommunernas planering av utbildningsutbudet. Knappt hälften (44 procent) av de svarande kommunerna menar att underlagen inte utgör något större stöd. 36 procent anser att de är ett ganska stort stöd i planeringen, och 10 procent anser att de är ett mycket stort stöd.

– Det är viktigt att planeringsunderlagen, som ju ska ligga till grund för viktiga och svåra beslut i kommunerna, blir riktigt användbara. Här ser vi att det finns förbättringspotential. Exempelvis bör de innehålla information om var det finns tomma platser och tydligare spegla behovet på arbetsmarknaden, säger Monica Sonde.

Fakta

  • Enkätundersökning till landets 290 kommuner.
  • 231 kommuner svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 80 procent.
  • Svaren omfattar både gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning (komvux)
  • Planering- och dimensioneringsreformen trädde ikraft den 1 juli 2023 och ska tillämpas på utbildning som påbörjas 2025.
  • Syftet med de nya bestämmelserna är att underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.

Läs vidare

Sakkunnig

Ulrika Pudas
Utredare

Tobias Fannkvist
Utredare

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.