Krav på bättre arbetsmarknadspolitik för fler i jobb
Arbetslösa långt från arbete får inte det stöd de behöver från Arbetsförmedlingen. På många håll behöver kommunerna kliva in och stötta upp. Det visar en ny rapport från SKR.
Sedan 2019 har SKR årligen skickat en enkät till kommunerna om den statliga arbetsmarknadspolitiken och samarbetet med Arbetsförmedlingen. Den senaste undersökningen, från slutet av 2024, visar fortsatt på stora brister i tillgänglighet, närvaro och likvärdighet och samverkan med kommunerna. Det drabbar framför allt de i störst behov av stöd.
– I stort sett alla kommuner tvingas hjälpa arbetslösa i kontakter med Arbetsförmedlingen. Likvärdigheten sviktar och endast hälften av kommunerna uppger att samverkan fungerar. Många försörjningsstödstagare som är inskrivna på förmedlingen får idag inga insatser. Det är en för slapp arbetsmarknadspolitik. Regeringen behöver börja agera, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Nio av tio kommuner hjälper arbetssökande med grundläggande uppgifter såsom inskrivning, tolkning av beslut och hjälp att hitta på Arbetsförmedlingens hemsida.
Reform kan förtydliga uppdraget
SKR ser att regeringens reform för aktivitetskrav i försörjningsstödet skulle förtydliga kommunernas roll för att ta fler från bidrag till jobb, och kunna bli en nystart för samarbetet med Arbetsförmedlingen.
– Vi har en ökande arbetslöshet och flera grupper har svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Här behöver vi göra gemensamma insatser. Vi ser att uppdragen behöver utvecklas både för kommunerna och för Arbetsförmedlingen för att vi ska lyckas tillsammans, säger Roy Melchert.
Aktivitetskravsutredningen ligger nu på regeringens bord och SKR har lämnat sina synpunkter i ett yttrande. Många förslag är bra är men det behövs ett antal kompletteringar för att reformen ska fungera i praktiken (se krav nedan).
Fakta: Kommunernas sex krav för en lyckad reform
- att det måste vara kunskapsbaserade insatser, som leder hela vägen till jobb
- att insatserna måste ske utan avbrott, i samspel med Arbetsförmedlingen
- att en digital informationsöverföring mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna kommer till stånd
- att de individer som ska delta i aktiviteter har rätt till förskola och fritids på heltid för sina barn
- att det finns tillit till den kommunala handläggningen och bedömningen
- att staten finansierar vad detta faktiskt kostar.
Läs vidare
Sakkunnig
Oscar Svensson
Utredare