Publicerad 22 mars 2022
Nyhet

Kongressen fördömde Rysslands krig mot Ukraina

Idag ställde Europarådets kongress för kommuner och regioner sig unisont bakom den ukrainska flaggan till stöd för Ukrainas folk och för att visa sin avsky mot Rysslands krig mot Ukraina.

Anders Knape, SKR:s ordförande

Anders Knape

– Det är viktigt att vi visar vår solidaritet med Ukraina, men endast det stoppar förstås inte Rysslands aggressiva krig. Vi som företrädare för kommuner och regioner kan inte skicka vapen till Ukraina, men vi kan uppmana våra europeiska regeringar att göra det, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ordförande för den svenska delegationen i Europarådets kongress för kommuner och regioner.

Efter en tre timmar lång debatt, där Kievs borgmästare Vitali Klitschko, borgmästaren i Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, samt Oleksiy Chernyshov, Minister for Communities and Territories Development delade med sig av fruktansvärda bilder från Ukraina, antog kongressen en resolution där man bland annat uppmanar Ryssland att omedelbart upphöra med sitt krig i Ukraina och med krav på att Ryssland friger kidnappade lokala och regionala förtroendevalda.

– Varje dag och natt dör människor i Ukraina under det massiva bombandet från ryska trupper. Detta mänskliga lidande måste få ett omedelbart slut. Vi står enade med Ukraina och vi från den lokala och regionala nivån i Europa fortsätter att göra vad vi kan för att hjälpa ukrainare som antingen befinner sig på flykt eller är kvar i landet, säger Anders Knape.

Den ukrainska borgmästaren och ledamoten av kongressen, Oleksiy Chernyshovn, sa i sitt tal att kriget är inte bara ett krig i Ukraina utan ett krig mot våra europeiska värderingar. Han avslutade med att skicka ett varmt tack till alla kommuner och regioner runt om i Europa som nu tar emot och hjälper flyende ukrainare.

Läs vidare

Sakkunnig

Marcus Stolte Holmberg
Chef, internationella sektionen

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.