Kommungemensamt arbete mot välfärdsbrottslighet
SKR och kommunerna har nu enats om en gemensam satsning mot välfärdsbrottslighet. Det handlar om att tillsammans höja lägsta nivån för att trygga välfärden.
Kommunerna har de senaste åren stärkt sitt arbete mot välfärdsbrottslighet. Men det finns fortfarande stora behov av att öka kunskaperna samt agera och bygga motståndskraft. Det är vad den kommungemensamma satsningen kommer att fokusera på.
– Kommunerna har idag kommit olika långt i sitt arbete med att identifiera och motverka välfärdsbrottslighet samtidigt som de kriminella hela tiden utvecklar sina metoder. Tillsammans kan vi bygga avgörande motståndskraft för att trygga välfärden och stärka demokratin, säger Petra Svedberg, chef för demokrati och styrning på SKR.
Konkreta verktyg och stöd i flera steg
SKR har sedan tidigare tagit fram stöd och checklistor för kommuner och regioner i arbetet mot välfärdsbrott. Nu utvecklas detta till ett metodstöd med utbildning, konkreta verktyg och stöd i arbetet. Metodstödet som lanseras i september tas fram i nära dialog med kommuner och berörda myndigheter.
– Vi ser idag med stor oro hur välfärdsbrottsligheten har brett ut sig , hur det skadar tilliten till vårt välfärdssystem och skapar otrygghet bland anställda och invånare. Vårt gemensamma mål med den här satsningen är att få upp den grundläggande nivån i arbetet mot välfärdsbrottslighet i alla 290 kommuner, säger Petra Svedberg.
SKR kommer att föra en dialog med regionerna om hur de kan involveras i arbetet framåt.
Fakta
SKR:s definition: ”Värdsbrottslighet är när en aktör – ett företag, en förening eller en privatperson – otillbörligen utnyttjar kommunernas och regionernas välfärdssystem för egen vinning.”
Välfärdsbrottslighet innebär att offentliga resurser försvinner till personer och verksamheter som inte har rätt till dessa medel, något som i stor omfattning stärker den kriminella ekonomin och innebär att medlen används för brottsliga ändamål.
Det kan också innebära att organiserad brottslighet, lokala kriminella nätverk och familjer som har ett intresse av att kunna påverka infiltrerar eller agerar möjliggörare i statliga myndigheter, kommuner och regioner.
Att kunna påverka eller styra beslut om stöd, bidrag, tillståndsgivning, inspektioner och liknade innebär att stora summor betalas ut från kommuner och regioner på felaktiga grunder och välfärdsverksamhet utförs av oseriösa och kriminella aktörer.
Läs vidare
Sakkunnig
Christina Kiernan
Samordnare