Publicerad 17 april 2025
Nyhet

Klokt med förstärkt undervisning, men för lite resurser

Utredningens förslag om förstärkningsundervisning i svenska och matematik är bra, men finansieringen lämnar en del övrigt att önska.

Madeleine Jakobsson.

Madeleine Jakobsson.

SKR:s styrelse kommenterar betänkandet som föreslår en treårig försöksverksamhet med förstärkningsundervisning i grundskolan och sameskolan, med fokus på ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik.

SKR välkomnar att förstärkningsundervisning föreslås och att det ska bedrivas som en frivillig försöksverksamhet. Möjligheten att prova såväl undervisning i halvklass som i mindre grupper med elevurval kommer nu att kunna erbjudas. Även ett statsbidrag till en språkstärkande sommarskola föreslås.

– Det är bra att huvudmännen nu kan prova olika sorters förstärkningsundervisning. Förhoppningsvis leder det till att fler elever klarar sig bättre. En språkstärkande sommarskola, utöver förstärkningsundervisningen, kan också göra skillnad, säger Madelaine Jakobsson, ordförande i SKR:s utbildningsberedning.

Frågetecken kring finansieringen

Utredningens beräkningar av kostnaderna för förstärkningsundervisning är dock alltför låga och räcker enbart till undervisning, men inte till planering av den. Dessutom saknas beräkningar och finansiering för exempelvis lärarvikarier i samband med konferenser och administration. SKR menar att det är angeläget med en tillräcklig ersättning för att försöksverksamheten ska bli lyckosam och nå sitt syfte. SKR menar också att verksamheten behöver följas upp och utvärderas innan det går att dra några slutsatser om en permanent lösning.

– De ekonomiska konsekvenserna och elevernas kunskapsutveckling måste noga följas upp under försöksverksamheten inför en eventuell permanent lösning. Självklart måste de framtida kostnaderna ersättas enligt finansieringsprincipen, säger Madelaine Jakobsson.

Många utredningar på skolområdet just nu

En lång rad utredningar på skolområdet har nu presenterats på kort tid. Dessa påverkar varandra. SKR vill lyfta att det är viktigt att varje utredning och föreslagen reform hänger ihop med de andra och har tagit fram fem principer som alltid måste beaktas.

  • Styrningen sker bäst så nära barn och elever som möjligt
  • Statlig styrning och reformer ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
  • Reformer ska genomföras enligt finansieringsprincipen
  • Reformer måste utformas så att de fungerar både i stora städer och i små kommuner
  • Reformer utan detaljregleringar ger bättre resultat

Fakta

  • Utredningen "Mer obligatorisk undervisningstid för elever som behöver det" föreslår en treårig försöksverksamhet med förstärkningsundervisning i grundskolan och sameskolan, med fokus på ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik.
  • I lågstadiet och mellanstadiet ska förstärkningsundervisning kunna bedrivas på två olika sätt. Den ena utformningen ska innebära att ett urval elever under begränsade perioder ska ges förstärkningsundervisning utöver den garanterade undervisningstiden i ämnet enligt timplanen. Den andra utformningen ska innebära att förstärkningstimmarna används för undervisning i halvklass
  • Deltagandet i försöksverksamheten är frivilligt för skolhuvudmän.
  • Utöver försöksverksamheten föreslås ett statsbidrag för färdighetstränande och språkstärkande sommarlovsskola för elever i årskurs 1-9 och på introduktionsprogrammet språkintroduktion.

Läs vidare

Sakkunnig

Åsa Ernestam
Utredare

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.