Fortsatt kraftsamling för kommuners digitala utveckling
Kommunerna stärker sin samverkan kring digitalisering och nu initieras tre nya gemensamma initiativ för att utveckla digitaliseringsarbetet inom socialtjänsten och gymnasieskolan.
Hittills har 289 av 290 kommuner engagerat sig i minst ett av de gemensamma initiativen inom ramen för handslaget för digitalisering genom välfärdsutveckling.
– Det stora intresset visar på både behovet och viljan att utveckla det digitala arbetet och tjänsterna i kommunerna, en kollektiv digitalisering. Det ska vara enkelt och säkert för både invånare och personal att använda digitala tjänster. Nu är det viktigt att också statliga myndigheter fortsätter sluta upp så att vi får en mer sammanhållen digital offentlig sektor, säger Ola Odebäck, avdelningschef ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Nu lanseras ytterligare tre initiativ: gymnasieantagningssystemet Indra, gemensam informationsförsörjning (GIF) - ekonomiskt bistånd och standardisering av verksamhetssystem för socialtjänsten.
– Det känns väldigt bra att kunna gå ut med dessa tre erbjudanden, som alla har potential att bidra till att kraftigt lyfta den gemensamma digitala förmågan inom viktiga välfärdsområden. Här öppnas möjligheter att göra ännu större nytta för landets kommuner och skapa digital infrastruktur och kommunikationsvägar som bidrar till nya smarta arbetssätt, säger Patrik Sundström, vd Inera.
Varje kommun och region ansvarar för sin digitala utveckling. Genom gemensamma initiativ kan arbetet för den enskilda kommunen underlättas och digital kommunikation mellan kommuner underlättas.
Gemensamma lösningar skapar även stordriftsfördelar och underlättar anpassningen till nya krav som ställs på kommuner, exempelvis kopplat till den nya socialtjänstlagen.
– Tydligheten behöver bli bättre för vad som bäst görs gemensamt på nationell nivå och vad som med fördel ska göras lokalt. Genom ambitionshöjningar, en innovationskultur där vi sprider goda exempel och jobbar tillsammans samt uppbyggnad av en gemensam kapacitet ska vi möjliggöra en snabbare digital omställning i hela landet, säger Malin de Verdier, vd Adda.
Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering är en nationell kraftsamling där landets kommuner går samman för att möta de utmaningar som välfärden har och för att stärka verksamheterna genom digitalisering. Arbetet, som leds av SKR tillsammans med dotterbolagen Adda och Inera, syftar till att stärka samarbetet mellan kommuner och accelerera arbetet med digitalisering i kommunernas olika verksamheter.
Fakta om handslaget
9 initiativ för välfärdsutveckling genom digitalisering:
- Bredinförande av vissa välfärdstekniska lösningar
- Identitets- och behörighetshantering
- Digital post
- Införandestöd digitala nationella prov
- Säker digital kommunikation i socialtjänsten
- Inrätta kompetensgemenskaper
- Gymnasieantagningssystemet Indra
- Gemensam informationsförsörjning - ekonomiskt bistånd
- Standardisering av verksamhetssystem för socialtjänsten
Läs vidare
Sakkunnig
Hanna Lundborg
samordnare