Förslag om tydligare ramar för Finsam
Försäkringskassan har lagt nya förslag till regeringen om samordnade rehabiliteringsinsatser för personer som behöver stöd för att komma ut i arbete. SKR ser fram emot att ge vår syn.
SKR har länge drivit på för att rehabilitering till arbete ska fungera bättre. 2021 skickade vi därför in en skrivelse om att regeringen borde göra en bredare översyn av den lag som gör det möjligt för kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och regioner att samverka finansiellt inom rehabiliteringsområdet (Finsam-lagstiftningen). Målet var bland annat att de insatser som erbjuds ska komma fler till del.
Försäkringskassan fick i mars i uppdrag av regeringen att analysera behovet av förändringar i Finsam-lagen och har i dagarna lämnat sin rapport till Socialdepartementet. SKR är angelägna att Försäkringskassans analys bereds och skickas på remiss för att ge berörda aktörer möjlighet att inkomma med synpunkter.
– Finsam-lagstiftningen är en pusselbit i välfärden för de som har behov av samordnat rehabiliteringsstöd för att komma i egen försörjning eller närma sig arbetsmarknaden. Det är viktigt att medlen används till de som riskerar att hamna mellan stolarna, säger Roy Melchert, chef arbetsmarknadssektionen, SKR
De medel och de strukturer som finsamlagstiftningen bidrar till behöver användas ändamålsenligt och effektivt. Samhällets tillgängliga medel som exempelvis medel från Europiska socialfonden behöver även kunna nyttjas av samordningsförbunden.
– Det behöver förtydligas hur samordningsförbundens roll kan anpassas för att ge ett bra stöd till sina medlemmar att erbjuda individer samordnade rehabiliteringsinsatser , till exempel genom att kunna avlasta medlemmarna administrativt i projekt med stöd från socialfonden, säger Roy Melchert.
Fakta
Individer i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser för att uppnå eller förbättra sin förmåga att utföra förvärvsarbete är i fokus för Finsam.
Sedan tjugo år tillbaka har Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommun och region möjlighet till finansiell samordning för att uppnå en effektiv resursanvändning.
Idag är 274 kommuner och 21 regioner med i ett samordningsförbund. Det finns 69 samordningsförbund runt om i landet.
Läs vidare
Sakkunnig
Carina Cannertoft
Handläggare