Publicerad 21 februari 2025
Nyhet

Förhastade ändringar av bygglovsregler kan få motsatt effekt

SKR välkomnar förenklingar och förtydliganden av bygglovsregelverket som blivit svårläst och svårtolkat, men ser stora risker med det snabba genomförandet.

Foto

Ann-Sofie Eriksson.

Efter många års beredning har regeringen nu i en lagrådsremiss föreslagit omfattande förändringar av reglerna för bygglov. Regelförändringarna är delvis efterlängtade eftersom bygglovsregelverket blivit både svårläst och svårtolkat, inte minst till följd av den stora mängden undantag. Samtidigt föreslås de mycket omfattande förändringarna träda i kraft redan den 1 oktober 2025, bara några månader efter att Boverkets nya och omdebatterade byggregler ska börja gälla.

– För att nya regelverk ska kunna bidra till förenklingar behöver både bransch och kommuner ges möjlighet att ställa om sin verksamhet. Annars finns istället en risk att processerna förlängs. Det handlar om att utbilda personal, skriva om mallar och rutiner, besluta om nya taxor och mer därtill, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Risk för fler tillsynsärenden

Bland förslagen i lagrådsremissen ingår att kravet på anmälan för komplementbostadshus tas bort. Bostadshusen ska nu, i alla fall på pappret, kunna byggas helt utan förprövning. Utifrån dagens krav på nybyggda bostäder innebär förslaget dock i praktiken att anmälan ändå sannolikt kommer att krävas för en eller flera tekniska åtgärder inom ramen för byggnationen. För en enskild byggherre innebär det en ökad otydlighet i form av vilka krav som gäller och vilka handlingar som ska lämnas in när dessa inte längre ingår i en samlad prövning.

– SKR anser att de föreslagna ändringarna inte kommer att innebära en förenkling av regelverket utan att de tvärtom skapar en större otydlighet för byggherrar och för byggnadsnämnder samt en överhängande risk för fler tillsynsärenden. Vi är förvånande över att förslaget finns med trots den massiva kritiken från nästan samtliga remissinstanser, inklusive branschen, säger Ann-Sofie Eriksson.

Läs vidare

Sakkunnig

Love Edenborg
Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.