Fördjupad analys av äldreomsorgsbehoven
Fram till 2034 kommer antalet personer som är 85 år och äldre att öka med 60 procent. SKR har gjort fördjupade analyser hur det kommer att påverka behovet av äldreomsorg.
SKR har analyserat hur utvecklingen av äldreomsorgsbehoven sett ut de senaste tio åren och utifrån det skrivit fram olika scenarier för hur behoven kan komma att utvecklas framöver.
– Den demografiska utvecklingen är alltid en viktig aspekt i våra analyser och prognoser för det ekonomiska läget i kommuner och regioner. Här har vi gjort en fördjupad analys av hur den positiva utvecklingen med längre och friskar liv påverkar behovet av omsorg, säger Erik Törnblom, chef för sektionen för ekonomisk analys, SKR.
Framskrivningarna finns med som ett fördjupningskapitel och även som en längre rapport.
Tre scenarier för utvecklingen
SKR har skrivit fram tre scenarier om utvecklingen fram till 2033.
- Den första (A) utgår från att andelen personer i en viss åldersgrupp som kommer att ha behov av äldreomsorg i framtiden är densamma som idag. Med det antagandet skulle behovet av hemtjänst och särskilt boende öka med 33 procent.
- Den andra (B) utgår från att den ökade medellivslängden skjuter fram behoven av äldreomsorg. Det innebär en ökning med 24 procent. Den ökade livslängden ser vi som effekt av bland annat vårdens framgångar med att behandla och förebygga sjukdom samt högre utbildningsnivå, högre välstånd och livsstilsförändringar hos nya generationer äldre.
- Den tredje (C) bygger på att behoven av äldreomsorg hålls tillbaka av ytterligare faktorer utöver ökad medellivslängd. Här spelar många olika faktorer in – som förändrade önskemål och attityder samt utvecklingen av välfärdsteknik och digitalisering.
– Vi har valt att betrakta alternativet med uppskjutna behov, B, som ett basscenario i våra beräkningar. Vi avser att fortsätta följa utvecklingen och justera och anpassa prognoserna därefter. Vi hoppas att dessa analyser ska vara till stöd för kommuner och regioner i deras arbete med att utveckla verksamheterna, säger Erik Törnblom.
SKR har tagit fram ett verktyg för kommunerna att använda i den lokala analysen av äldreomsorgsbehoven framöver.
Utvecklingen för personalbehov
Äldreomsorgen är den verksamhet i kommuner där behovet av anställda beräknas öka som mest till följd av demografin under kommande tioårsperiod – samtidigt som det är svårt att rekrytera på vissa håll. I SKR:s personalprognos görs en framskrivning av behovet av personal för perioden 2023–2033 (Personalen i välfärden 2024). Där beräknas behovet av anställda inom äldreomsorgen ökar med 32 procent 2023–2033. Det innebär en ökning med omkring 65 600 anställda, från cirka 204 000 anställda 2023 till 270 000 anställda 2033. Den motsvarar antagandena i alternativ A.
Även i de andra två franskrivningarna ökar behoven av anställda inom äldreomsorgen – med 25 procent (51 800 personer) i antagande B och i med cirka 15 procent (30 100 personer) i antagande C.
Fakta: Ökningen av antalet äldre
Antalet personer 65 och år och äldre ökar i Sverige och knappt 2,2 miljoner personer är 65 år och äldre år 2023, varav 13 procent är 85 år och äldre (motsvarande 282 300 personer).
År 2033 kommer antalet personer 65 år och äldre att uppgå till cirka 2,5 miljoner personer, varav cirka 18 procent (456 500 personer) kommer att vara 85 år och äldre.
Källa: SCB
Läs vidare
Sakkunnig
Joanna Hägg
Ekonom