Fler sjuksköterskor i kommuner och regioner
Ny statistik från SKR visar att antalet sjuksköterskor ökar i både kommuner och regioner. Samtidigt minskar andelen sjuksköterskor som arbetar i bemanningsbranschen.
SKR:s nya personalstatistik visar att antalet sjuksköterskor ökade i både kommuner och regioner under 2024. Ökningen består framför allt av rekryteringar utanför kommun- och regionsektorn. 2024 halverades också regionernas kostnader för inhyrda sjuksköterskor, samtidigt som antalet sjuksköterskor som arbetar inom bemanningsbranschen minskade.
– Att vi ser fler sjuksköterskor i vår sektor samtidigt som antalet som arbetar i bemanningsbranschen minskar, tyder på att många hyrsjuksköterskor sannolikt sökt sig till en kommun eller region under året. Det är mycket glädjande. Den tilltagande bristen på arbetskraft gör det allt viktigare att arbetsgivarna både kan rekrytera och behålla den kompetens som finns, säger Bodil Umegård, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Liknande utveckling bland läkare
Även bland läkare syns en liknande utveckling. Efter sjuksköterskor var de specialistkompetenta läkarna den grupp som ökade mest i regionerna mellan 2023 och 2024. Detta samtidigt som regionerna minskade sina kostnader för inhyrda läkare med 23 procent under året. Liksom för sjuksköterskor märktes också en tydlig minskning av antalet läkare inom bemanningsbranschen under 2024.
– Det är tydligt att det intensiva arbetet med att minska beroendet av hyrpersonal i hälso- och sjukvården fått effekt. En större andel egen personal gör inte bara att regionerna minskar sina kostnader, det leder också till ökad kontinuitet för patienterna och skapar förutsättningar för en bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen, säger Bodil Umegård.
Fler arbetar heltid och fler förlänger arbetslivet
SKR:s nya personalstatistik visar också att fler anställda arbetade heltid, att andelen utrikes födda bland de anställda ökade och att fler äldre medarbetare kom tillbaka efter pensionering. Jämfört med föregående år har antalet anställda minskat i kommuner men ökat i regioner. De senaste tio åren har även andelen utrikes födda anställda ökat kraftigt i hela sektorn.
Övrigt ur SKR:s rapport Personalen i välfärden 2024
- Kommuner och regioner hade drygt 1,3 miljoner anställda i november 2024. Tre av fyra anställda var kvinnor.
- 2024 ökade andelen heltidsarbetande från ca 75 procent 2023 till 76 procent i kommunerna. Motsvarande ökning i regionerna var från 73 till 74 procent.
- I kommuner var andelen rekryterade hög bland exempelvis Vårdbiträden (23,7 procent), Sjuksköterskor (15,3 procent). I regioner var andelen hög bland till exempel Läkare icke specialistkompetenta (19,2 procent) samt Sjuksköterskor (10,7 procent).
- Andelen anställda som är utrikes födda har ökat från 13 procent till 22 procent i kommuner de senaste tio åren. I regioner ökade andelen från 14 procent till 19 procent under motsvarande tidsperiod.
- Antalet anställda 65 år och äldre har ökat med över 60 procent i kommunerna. I regionerna har antalet nästan fördubblats de senaste tio åren.
Fakta
- Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor minskade med totalt 51 procent mellan 2023 och 2024. Kostnaderna för inhyrda läkare minskade med 23 procent samma period. (fotnot 1)
- Antalet månadsavlönade sjuksköterskor ökade med 4,2 procent (ca 700 personer) i kommunerna och 3,2 procent (drygt 2000 personer) i regionerna mellan 2023 och 2024. I både kommun och region var antalet sjuksköterskor år 2024 på den högsta nivån den senaste tioårsperioden. (fotnot 2)
- Antalet månadsavlönade läkare (specialistkompetenta) ökade med knappt 2 procent (ca 700 personer) mellan 2023 och 2024.
- Socialstyrelsens Nationella planeringsstöd 2025 visar att sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor som arbetar inom bemanning och egenföretagare minskade omkring 40 procent mellan 2023 och 2024. Det är den största procentuella minskningen av alla legitimationsyrken. Motsvarande siffror för läkare var 34 procent (läk utan specialisering) och 17 procent (specialistläkare). (fotnot 3)
Fotnot 1: SKR (2025): Kostnader för hyrbemanning inom hälso- och sjukvården. Jämförelser mellan helåret 2024 och 2023
Fotnot 2: SKR (2024): Personalstatistik
Fotnot 3: Socialstyrelsen (2025): Tillgång på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt tandvårdspersonal
Läs vidare
Sakkunnig
Anna Aspeheim
Utredare
Clara Ferdman
Statistiker