Dyrt och ineffektivt med ny myndighet mot ungdomsbrott
Regeringen bör inte gå vidare med förslaget om att grunda en ny myndighet mot ungdomskriminalitet. Stärk socialnämnderna och sprid kunskapsbaserade metoder i stället, anser SKR.
En utredning har haft i uppdrag att ta fram förslag på hur statens ansvar och befogenheter att gripa in och omhänderta ungdomar som riskerar att begå grova brott kan utökas. Bland annat föreslår man att inrätta en ny myndighet mot ungdomskriminalitet, MUK, som ska vara en högre instans än kommunernas socialnämnder. SKR delar regeringens syn att fler barn och unga behöver insatser tidigt – men avvisar utredningens förslag. SKR vill i stället se andra åtgärder för att förhindra att barn och unga blir kriminella.
– Vi ser med samma allvar som regeringen på den ohyggliga utvecklingen med allt yngre barn som söker sig till och dras in i allvarlig brottslighet. Mycket behöver göras tidigare och på annat sätt, men vi ser inte varför de här problemen bäst möts med en ny statlig myndighet som bestämmer över socialnämnden. Det vore bättre att ge socialnämnderna ökade befogenheter i stället för att starta en helt ny myndighet, säger Erik Pelling, ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.
SKR vill i stället att regeringen riktar sina ansträngningar mot att förbättra socialtjänsternas förutsättningar att ge verkningsfulla insatser för barn och unga. Det arbetet pågår delvis redan i och med socialtjänstens omställning, och kommer att bli tydligare nästa år när den nya socialtjänstlagen träder i kraft.
Istället för att satsa resurser på att bygga upp en statlig ungdomskriminalitetsmyndighet efter dansk förlaga, vill SKR bland annat se en nationell statlig aktör som, med inspiration från Norge, kan sprida och utbilda i de kunskapsbaserade metoder som Socialstyrelsen rekommenderar för att förhindra att barn involveras i eller återfaller i brott.
SKR anser att inrättandet av en ny myndighet, som delvis ska arbeta med det som socialtjänsten redan gör, kommer att leda till oönskat merarbete för kommunerna.
– Regeringen bör inte gå vidare med det här förslaget, det riskerar att bli kostsamt och ineffektivt. Det riskerar också att minska tilliten till socialtjänsten, om den uppfattas bli en del av rättsväsendet snarare än en instans som ska hjälpa samhällets utsatta. Det viktigaste regeringen kan göra är att långsiktigt stödja omställningen mot en mer tidigt förebyggande socialtjänst som bygger på kunskapsbaserade insatser, säger Erik Pelling.
Utredningens förslag presenterades i ”En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga” i maj tidigare i år, och har nu varit ute på remiss.
Läs vidare
Sakkunnig
Ove Ledin
Handläggare