Civila försvarets personalförsörjning kräver tydlighet
Utredningen Plikten kallar har flera bra förslag, till exempel om krigsplacering. Men man behöver gå längre om bland annat reglerad samrådsprocess och tydligt veto för arbetsgivaren.
SKR:s styrelse har lämnat sitt remissvar på ”Plikten kallar! En modern personalförsörjning av det civila försvaret”.
– Det ska vara lätt att göra rätt och det är positivt att utredningens förslag skulle leda till ökad tydlighet och minskad administration. Det behövs inte minst angående begreppet krigsplacering, säger Anders Henriksson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
SKR håller med utredningens förslag om att krigsplacering som begrepp endast ska användas för värnplikt, civilplikt och för Försvarsmakten, och att det nya begreppet beredskapsregistrering ska används för övriga aktörer. Då undviker vi de missförstånd som finns idag vad gäller begreppet krigsplacering.
Alla medarbetare i kommuner och regioner är viktiga
Det som ett stort antal kommuner och regioner idag ser som viktigt i begreppet krigsplacering, ligger egentligen utanför själva den formella betydelsen av krigsplacering. Det som behöver göras oavsett om man registrerar den anställde hos Pliktverket eller ej, är att exempelvis informera den enskilde att denne är placerad i arbetsgivarens krigsorganisation i en specifik befattning.
– Utredningens förslag om att begränsa begreppet krigsplacering får inte uppfattas som en signal som att kommuners och regioners anställda inte har samma betydelse. Det är snarare ett kvitto på att alla medarbetare inom kommuner och regioner är viktiga, säger Anders Henriksson.
– Det som nu är väsentligt är att kommuner och regioner fortsätter att utveckla sin krigsorganisation inklusive att informera, utbilda och öva medarbetarna. Det är så vi bygger en faktiskt förmåga, säger Anders Henriksson.
Fakta
Centrala inspel från SKR i remissvaret:
- Utredningen har föreslagit en bra samrådsprocess när det gäller konkurrens om en individ i planeringen, exempelvis mellan kommun eller region och Försvarsmakten. Den processen behöver framgå tydligt i lag. Likaså behöver arbetsgivaren ha ett tydligt veto i sådana konkurrenssituationer. Detta veto behöver även framgå i lag.
- SKR anser att behovet av civilplikt bör aktiveras inom fler områden. Det gäller exempelvis miljöräddningstjänst till sjöss, kommunal teknisk verksamhet (VA-verksamhet).
- Det behöver utredas inom ytterligare områden om civilplikt ska aktiveras: viss kommunal tillsyn inom miljö- och hälsoområdet samt vissa specialistroller inom flyktingmottagande.
- SKR ser ett behov av ökad tydlighet och behov av författningsreglering vad gäller det privata näringslivets roll och ansvar inom det civila försvaret. Underleverantörer i kritisk verksamhet för kommuner och regioner, privata utförare av välfärdstjänster, liksom kommuners och regioners egna bolag kommer att spela en viktig roll i samhällets resiliens.
Läs vidare
Sakkunnig
Vincent Paciello Lundvall
Förhandlare