Brist på kompetens tuffast i äldreomsorgen
Kompetensbristen är välfärdens största utmaning. När arbetskraften inte räcker till måste fokus riktas mot att behålla och utveckla befintliga medarbetare, visar en ny rapport från SKR.
Ökningen av antalet sysselsatta på arbetsmarknaden räcker inte för att möta de kraftigt ökade personalbehoven i välfärden, där behoven är som störst inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården, det visar SKR:s nya personalprognos.
− Välfärdens kompetensförsörjning kommer inte att lösas genom att enbart rekrytera fler. Förmågan att ta tillvara kompetensen bland dagens medarbetare, att hitta nya arbetssätt och att prioritera arbetet med att skapa ett hållbart arbetsliv är avgörande för att attrahera, behålla och utveckla medarbetare i välfärden, säger Bodil Umegård, sektionschef arbetsgivarpolitiska avdelningen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Om den tredjedel av anställda i äldreomsorgen som arbetar deltid skulle öka sin veckoarbetstid med tre timmar skulle behovet av anställda till följd av demografin minska med mer än 8 000 personer fram till 2033. På samma sätt skulle ett förlängt arbetsliv från dagens 64 år till 66 år minska behovet av rekryteringar till följd av pensionsavgångar med över 15 000 personer inom äldreomsorgen, visar SKR:s senaste personalprognos.
Färre barn och fler äldre över 85 år får stor påverkan
SCB:s befolkningsprognos visar att det föds allt färre barn samtidigt som andelen personer över 85 år ökar markant fram till 2033. Samtidigt ökar antalet sysselsatta i liten utsträckning under samma period. Nästintill hela ökningen utgörs av utrikes födda personer.
− Att antalet barn och unga minskar kraftigt kommer att få stor påverkan på förskola och grundskola. Resurser och budget kan behöva omfördelas till äldreomsorgen, där behoven är betydligt större. Samtidigt är det viktigt att utgå från de lokala förutsättningarna. Vissa kommuner kan fortfarande ha brist på exempelvis behöriga förskollärare eller grundskollärare samtidigt som det finns en generell brist i landet på vissa ämneslärare. Det kommer därför att vara viktigt att arbeta med omställning både inom och mellan verksamheter, säger Bodil Umegård.
Under kommande tioårsperiod ökar den del av befolkningen som är 85 år och äldre med 60 procent, vilket skapar ett stort tryck på välfärden och i synnerhet äldreomsorgen.
− Allt annat lika skulle äldreomsorgen behöva öka antalet anställda med 32 procent fram till 2033 till följd av den kraftiga ökningen av äldre. Det är förstås inte möjligt. Det är därför arbetssätten behöver förändras och det hälsofrämjande arbetet förstärkas. Även inom hälso- och sjukvården växer behovet av anställda. I två av tre kommuner minskar personer i arbetsför ålder så förutsättningarna att rekrytera fler skiljer sig åt rejält, säger Bodil Umegård.
Kraftig ökning av utrikes födda i äldreomsorgen
Det har även skett en kraftig ökning av antalet utrikes födda personer som arbetar inom välfärden under de senaste åren, särskilt inom äldreomsorgen, där mer än hälften av vårdbiträdena och mer än en tredjedel av undersköterskorna är utrikes födda.
− Att antalet utrikes födda i välfärden ökat, visar att denna grupp blivit allt viktigare för välfärdens kompetensförsörjning. Det märks inte minst genom den kraftiga ökningen av unga, utrikes födda män som jobbar i äldreomsorgen, en grupp som till stor del består av personer som kom till Sverige under åren 2015-2019, säger Bodil Umegård.
Friskfaktorer bidrar till ett hållbart arbetsliv
Ett aktivt arbetsmiljöarbete är ett viktigt sätt att säkra kompetensförsörjningen. SKR och samtliga fackliga organisationer samarbetar sedan 2021 med satsningen på friskfaktorer för att skapa ett hållbart arbetsliv för välfärdens 1,2 miljoner befintliga medarbetare.
− Forskning visar att när vissa organisatoriska förutsättningar, så kallade friskfaktorer, finns på plats och fungerar väl så påverkas arbetsmiljön positivt. Medarbetare mår bra, utvecklas och kan prestera bra. Attraktiviteten för yrket ökar, säger Bodil Umegård.
Fakta
Till följd av demografin ökar behovet av anställda inom äldreomsorgen med 65 600 fram till 2033 – allt annat lika. Det motsvarar en ökning med 32 procent.
Mer än en tredjedel av de anställda i äldreomsorgen arbetar deltid och i genomsnitt 28-29 timmar i veckan. Om de ökar sin veckoarbetstid med tre timmar minskar behovet av anställda till följd av demografin med 8 100 personer fram till 2033.
Fram till 2033 beräknas befolkningen minska i 159 kommuner. Det är stor kontrast jämfört med föregående tioårsperiod då befolkningen istället ökade i 233 av 290 kommuner.
Antalet barn och unga mellan 1-15 år minskar kraftigt under kommande tioårsperiod i nästintill alla kommuner. 2033 kommer det vara omkring 225000 färre barn och unga (1-15 år) jämfört med 2023.
Antalet äldre ökar kraftigt under kommande år. Framförallt är det personer 85 år och äldre som ökar - fram till 2033 med 60 procent vilket motsvarar en ökning på 169 000 personer.
I 6 av 10 kommuner minskar personer 20-66 år fram till 2033. Störst minskning finns bland landsbygdskommuner. Antalet äldre ökar däremot i samtliga kommuner.
Ökningen i gruppen i arbetsför ålder utgörs framförallt av personer i åldrarna 20-24 och 61-66 år.
Personer 25-60 år ökar endast med 13 000 personer fram till 2033. Föregående tioårsperiod stod den gruppen för hela ökning och ökade med 455 000 personer.
Antalet sysselsatta beräknas öka med 131 000 fram till 2033. Nästintill hela ökningen utgörs av utrikes födda personer.
Inom hälso- och sjukvården ökar behoven av anställda på grund av demografin med 17 700 personer 2023-2033. Det motsvarar en ökning med sex procent.
Undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor är de personalgrupper i kommunerna där behoven ökar som mest till följd av demografin – mellan 21-29 procent fram till 2033. I regionerna ökar behovet av läkare, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
Ungefär 57 000 anställda i äldreomsorgen kommer gå i pension fram till 2033. Om deras pensionsålder skjuts upp från 64 år till 66 år minskar pensionsavgångarna med 15 300 fram till 2033.
Läs vidare
Sakkunnig
Johanna Öqvist
Utredare
Anna Aspeheim
Utredare