Bra förslag om stärkt skydd för förtroendevalda
SKR ställer sig bakom regeringens bedömning att skyddet för de förtroendevalda ska stärkas och menar att förslaget är steg i rätt riktning. Men det behövs vissa klargöranden.
SKR:s styrelse har idag beslutat om ett yttrande på förslagen i promemorian ”Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner”. Förslaget innebär att kommuner och regioner får en skyldighet att vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall för vissa förtroendevalda.
– Vi ser tyvärr hur utsattheten hos våra förtroendevalda ökar och vi har länge pekat på behovet av ett tydligare uppdrag för kommuner och regioner för att kunna skydda de förtroendevalda. Efter dialoger och hemställan är vi nu är glada att det finns ett konkret förslag på hur skyddet ska stärkas. Det är ett första och viktigt steg, säger Anders Ågren, ordförande i beredningen för demokratifrågor.
Enligt förslaget ska skyldigheten omfatta förtroendevalda som omfattas av regleringen i 4 kap 2 § Kommunallagen, det vill säga i huvudsak kommunal- och regionråden, men även andra hel-och deltidsarvoderade på mer än 40 procent. Totala cirka 1800 personer.
SKR tycker att detta ska breddas så att kommuner och regioner ska ha ett övergripande och riskbaserat säkerhetsarbete utifrån förtroendeuppdragets karaktär. Alltså kan fler omfattas.
Förslaget får inte urholka befintligt ansvar
Praktisk erfarenhet visar att det råder en del osäkerhet kring vad kommuner och regioner idag får göra när det gäller säkerheten för samtliga förtroendevalda. SKR konstaterar att kommunallagen har ett utrymme för skydd för det som är av allmänt intresse. Att skydda demokratins villkor är självklart ett sådant.
För att den nya regleringen inte ska urholka befintligt handlingsutrymme behövs därför vissa klargöranden i den kommande propositionen. Det handlar till exempel om vilka skyddsåtgärder som avses, och relationen till andra aktörers ansvar.
Utökat ansvar för att förebygga fel
Promemorian innehåller också förslag för att stärka den interna kontrollen inom kommuner och regioner för att förebygga fel och oegentligheter. SKR välkomnar detta förslag men det behövs en mindre lagteknisk justering.
SKR anser att de föreslagna förändringarna bör träda i kraft vid årsskiftet den 1 januari 2026 – för att gå i takt med kommuner och regioners processer för budget och revision.
Fakta
Det finns cirka 39 000 förtroendevalda i kommuner och regioner - varav 35 900 med ett uppdrag i kommunerna och 4 600 i regionerna. Av dessa är 96 procent i kommunerna reps 93 procent i regionerna fritidspolitiker. Det vill säga att de utövar sitt uppdrag vid sidan av arbete eller studier.
Källa: SCB
Läs vidare
Sakkunnig
Helena Linde
Förbundsjurist