Bra förslag om ansvar för lärarutbildning i hela landet
Det är bra att utredningen om en reformerad lärarutbildning föreslår större statligt ansvar för dimensioneringen. Men den innehåller också förslag som kan försvåra kompetensförsörjningen.
SKR:s styrelse har beslutat om ett yttrande på utredningen "Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)". Det finns bra förslag för hur intresset för utbildningen ska öka samt om dimensioneringen av utbildningen. Men en framgångsrik dimensionering av lärarutbildningen måste bygga på en gedigen dialog mellan stat och huvudmän vilket den inte gör idag.
– Behovet och bristen på lärare ser väldigt olika ut över landet. Det är bra att staten och myndigheterna får ett större ansvar både för dimensioneringen av lärarutbildningarna och för att öka intresset för utbildningen. Där behöver vi alla hjälpas åt – för att visa på och locka fler att arbeta i förskola, skola och vuxenutbildning, säger Madelaine Jakobsson, ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor.
Nej till särskild betygsgräns
Ett av förslagen som SKR avstyrker handlar om ett särskilt betyg i svenska för tillträde till lärarutbildning. Risken med en sådan gräns är att man stänger ute fler från utbildningen och därmed får en ännu större brist på behöriga lärare, i delar av landet som redan idag har problem att rekrytera.
– Att behärska det svenska språket är såklart grundläggande för att undervisa, i alla skolformer. Men vi menar att lärosätena kan använda olika sätt för att stärka de studenter som behöver det för att komma igenom utbildningen. Vi behöver fler som går klart utbildningen – men vi tror inte att en specifik betygsgräns vid antagningen löser detta, säger Madelaine Jakobsson.
Utredningen föreslår även fortsatta satsningar på alternativa vägar till lärarexamen samt ökad samverkan mellan lärosäten och verksamhet. SKR är positiv till stärkt samverkan mellan lärarutbildningarna och skolväsendet.
– Det är viktigt att poängtera att lärarutbildningen är ett statligt ansvar och att de statliga resurserna behöver vara tillräckliga för att inkludera yrkesaktiva lärare i utbildningen. Om yrkesaktiva ska vara med i ökad utsträckning behöver resurserna öka, säger Madelaine Jakobsson.
Ta del av yttrandet i sin helhet.
Fem budskap för framgångsrika reformer
I år har och kommer flera stora utredningar på utbildningsområdet. Det är viktigt att varje utredning och föreslagen reform hänger ihop med de andra. SKR menar att följande principer alltid måste beaktas.
- Styrningen sker bäst så nära barn och elever som möjligt
- Statlig styrning och reformer ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
- Reformer ska genomföras enligt finansieringsprincipen
- Reformer måste utformas så att de fungerar både i stora städer och i små kommuner
- Reformer utan detaljregleringar ger bättre resultat
Läs vidare
Sakkunnig
Bodil Båvner
Utredare