Avtalen behöver möjliggöra långsiktig planering
SKR och Sobona vill se förenklade arbetstidsregler, minskad flora av lokala avtal och en lång avtalsperiod, i syfte att ge kommuner och regioner långsiktiga planeringsförutsättningar.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har idag växlat yrkanden och bud med samtliga fack i kommun- och regionsektorn inför avtalsrörelsen 2025. Avtalen omfattar drygt 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner samt kommunala företag.
− Kommuner och regioner påverkas av kraftiga befolkningsförändringar, utbredd brist på arbetskraft och ett tufft ekonomiskt läge. En lång avtalsperiod är viktig för att ge kommuner och regioner långsiktiga planeringsförutsättningar, inte minst när det gäller att säkra kompetensförsörjningen och att skapa ett hållbart arbetsliv för medarbetarna, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
SKR och Sobona följer industrimärket
Nästa års avtalsrörelse är den största på många år. Över 500 kollektivavtal ska omförhandlas på svensk arbetsmarknad och industrins parter, som växlade bud under torsdagen, ska komma överens om det så kallade märket för löne- och kostnadsökningar som resten av arbetsmarknadens parter har att följa. Löneavtalen ska fortsatt bygga på lokal lönebildning med individuell och differentierad lönesättning.
− Att arbetsmarknadens parter följer det märke som sätts av industrin är en grundbult i den svenska modellen. Det är en lönebildningsmodell som fungerat mycket bra med stora reallöneökningar för välfärdens medarbetare under de senaste 25 åren. Parterna i välfärdssektorn behöver fortsätta ta ansvar för att industrimärket följs även i årets avtalsrörelse, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
Ett hållbart arbetsliv ska prioriteras
Det har gjorts stora förändringar i kollektivavtalen på senare år för att stötta det arbete som sker lokalt för att klara kompetensförsörjningen och kunna erbjuda en god arbetsmiljö. Arbetsgivare och fack har höjt pensionsavsättningarna, möjliggjort studier och omställningsinsatser och satsat 100 miljoner kronor på friskfaktorer för att förbättra arbetsmiljön och förebygga ohälsa.
− Vi behöver fortsätta vårt samarbete med facken i att stötta utvecklingen mot ett hållbart arbetsliv för välfärdens medarbetare. Att fler kan, vill och orkar jobba mer och längre upp i åldrarna är en av de viktigaste åtgärderna för att både klara av att bemanna verksamheterna och stärka arbetsmiljön, säger Ulf Olsson.
Det finns behov av att förenkla de gemensamma arbetstidsreglerna så att regelverket blir överskådligt och mer begripligt för chefer och medarbetare. Vissa regleringar behöver ändras för att underlätta arbetstidsförläggningen, både med hänsyn till verksamhet och arbetsmiljö.
Opartisk utredning av effekter av förändringar i arbetstid
SKR har tillsatt en utredning med uppdrag att analysera effekter av förändringar avseende arbetstidens längd. Utredningen görs av opartiska utredare och ska vara klar senast den 1 november 2026.
− Alla eventuella samhällsreformer och dess konsekvenser behöver utredas grundligt. SKR:s förhandlingsdelegation har därför beslutat att tillsätta en utredning, vars uppdrag blir att göra en fördjupad analys av vilka konsekvenser förändringar i arbetstiden skulle innebära. Vi ser ju fortsatt att generella förkortningar inte är möjliga, säger Sten Nordin.
Fakta
Avtalsförhandlingarna under våren 2025 rör främst de stora huvudöverenskommelserna (HÖK) med Kommunal, Sveriges Lärare, Allmän Kommunal Verksamhet (Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna, Fackförbundet Scen och film), Vårdförbundet, AkademikerAlliansen (16 Saco-anslutna förbund) samt Sveriges Läkarförbund.
De nuvarande avtalen löper ut den 31 mars 2025, med undantag av avtalet HÖK T med AkademikerAlliansen. Det är ett tillsvidareavtal som löpt på sedan 2001 utan uppsägning. Avtalet förhandlas därmed under fredsplikt.
Avtalsförhandlingarna rör sammanlagt omkring 1,2 miljoner medarbetare inom kommuner, regioner och kommunala företag.
Läs vidare
Sakkunnig
Jeanette Hedberg
Förhandlingschef