AI-utvecklingen kräver tydligare ledarskap
AI har en enorm potential inom kommuners och regioners verksamheter. För att fullt ut kunna implementera nya AI-lösningar i välfärden krävs tydligt ledarskap och långsiktig finansiering.
SKR är positiva till stora delar av AI-kommissionens förslag om nationell satsning på AI för att stärka utvecklingen och användningen. Flera insatser är mycket angelägna att komma igång med omgående. SKR ser dock att regeringen kan behöva gå längre än kommissionens förslag inom flera områden, bland annat för att tydliggöra ansvar och roller.
– AI har en enorm potential inom välfärden och det finns redan många bra initiativ, men det kräver tydligare ledarskap och bättre förutsättningar. Kommuner och regioner behöver få ett större inflytande på utvecklingen för att vi ska kunna använda den nya tekniken på bästa sätt, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Många kommuner och regioner använder redan i dag AI på olika sätt och ett stort antal lokala initiativ pågår. Inom hälso- och sjukvården har regionerna etablerat en gemensam plattform för AI-utvecklingen. Kommunerna har ett gemensamt arbete för digitalisering genom Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering. SKR anser att nya statliga initiativ måste fokusera på att utveckla och bredda det arbete som redan pågår istället för att bygga upp parallella spår och organisationer.
Behov av ökad finansiering
AI-kommissionen föreslår satsningar på drygt två miljarder kronor fördelat över fem år i satsningar riktade till offentlig sektor. SKR bedömer att det inte är tillräckligt för att på allvar få igång arbetet i kommuner och regioner, säkerställa nödvändig datatillgång och bygga upp den kapacitet som behövs för att implementera effektiva AI-lösningar. I exempelvis Tyskland är de årliga satsningarna nästan tre gånger större, utslaget per invånare.
SKR är också kritiska till att skolan inte omfattas av förslagen i AI-kommissionens färdplan då det riskerar att förstärka den digitala klyftan.
– Det är olyckligt att skolans område inte ingick i kommissionens uppdrag. Nu behöver regeringen säkerställa att skolan fortsättningsvis integreras i den nationella AI-färdplanen med särskilda insatser för elevers lika tillgång till AI-resurser och att lärare får den kompetensutveckling de behöver, säger Anders Henriksson.
Läs vidare
Sakkunnig
Markus Bylund
Avdelningen för ekonomi och styrning