Publicerad 22 december 2021
Nyhet

2 miljarder kronor till hälso- och sjukvården

Regeringen och SKR har slutit tre överenskommelser om cancervård, psykisk hälsa och civilt försvar. Totalt satsar regeringen 2,3 miljarder under 2022.

– Genom de här överenskommelserna kan cancervården förbättras, arbetet för psykisk hälsa stärkas och hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar utvecklas, säger socialminister Lena Hallengren.

– Pandemin är och har varit en stor utmaning för alla som sökt vård och inte alltid fått den hjälp de har förväntat sig. Överenskommelserna som innebär att satsningar fortsätter både på cancervården och den psykiska ohälsan är därför viktiga verktyg för att fortsätta arbetet med åtgärder och att utveckla vården, säger Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på SKR.

Över 1,6 miljarder kronor till insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention

Regeringen och SKR har slutit en tilläggsöverenskommelse för 2022 som innehåller satsningar på psykisk hälsa och suicidprevention. Tilläggsöverenskommelsen kompletterar den tvååriga överenskommelse som parterna enades om i december 2022. Genom överenskommelsen fördelas medel till bland annat insatser för barn och ungas psykiska hälsa, medel för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin samt insatser för att stärka ungdomsmottagningarna, det suicidpreventiva arbetet och den psykiatriska traumavården.

Medel inom ramen för överenskommelsen uppgår till 1,64 miljarder kronor för 2022.

200 miljoner kronor till regionerna för hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar

Enligt en överenskommelse mellan regeringen och SKR tilldelas regionerna 200 miljoner kronor under 2022 för arbete med planering, kunskapsuppbyggnad och utveckling av det civila försvarets förmåga inom hälso- och sjukvården.

Inom ramen för överenskommelsen för 2022 ska regionerna arbeta med insatser inom krigsorganisation, samverkan och ledning, planeringssamverkan, utbildning och övning, omhändertagande av många skadade, försörjningsberedskap samt motståndskraft.

530 miljoner kronor till en jämlik och effektiv cancervård i Sverige

Regeringen och SKR har fattat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik och effektiv cancervård i Sverige. Överenskommelsen är i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbetet med cancervården. Överenskommelsen för 2022 uppgår till 530 miljoner kronor, vilket är en ökning med 30 miljoner jämfört med 2021.

Medlen ska bland annat gå till vaccinering och screening för att utrota livmoderhalscancer, genom att målgruppen kommer att erbjudas ett vaccinationstillfälle. Medlen ska också gå till arbetet med standardiserade vårdförlopp.

Medel ska också avsättas till de regionala cancercentrumen för arbetet med barncancerområdet.

Läs vidare

Sakkunnig

Ing-Marie Wieselgren
Samordnare psykisk hälsa

Hans Hägglund
Nationell cancersamordnare

Hasse Knutsson
Handläggare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.