Publicerad 29 juni 2020
Debatt

Vi vill stärka äldreomsorgen i Sverige

I mitten på maj presenterade regeringen en miljardsatsning på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Nu finns medlen för satsningen tillgängliga för kommunerna. Därmed kan kommunerna nu anställa flera tusen personer som i höst ska påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde, skriver SKR:s ordförande Anders Knape tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal har tecknat en särskild överenskommelse för de personer som omfattas av kompetenslyftet inom äldreomsorgen. Vi tar ansvar för att den som vill och behöver utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska också då får en tillsvidareanställning med lön på heltid och att han eller hon kan varva utbildningen med arbete. Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare.

Detta kompetenslyft ska förbättra förutsättningarna för dem som idag arbetar visstid inom äldreomsorgen. Genom att erbjuda utbildning till vårdbiträde eller undersköterska kan fler ta steget från tidsbegränsade anställningar till tillsvidareanställningar på heltid. Satsningen siktar också på att få fler att söka sig till äldreomsorgen. Arbetsgivare kan genom denna satsning även rekrytera permitterade, varslade, uppsagda eller arbetslösa från andra branscher, vilket förhoppningsvis även kommer leda till att fler män söker sig till yrket.

Arbetsgivarna tar då ansvar för en bra introduktionsutbildning med en provanställning, som blir en ingång till fortsatt utbildning och tillsvidareanställning på heltid. Det är bra för de som får ett nytt arbete, för äldreomsorgen och de som arbetar där idag samt även för samhället i stort. De anställda som omfattas av satsningen kan få ett nytt jobb och en fast tjänst omgående och sedan påbörja sina studier när höstterminen börjar. Utbildningen ska ske i enlighet med de nationella yrkespaketen till vårdbiträde och undersköterska. Tillsammans gör vi en viktig satsning för att stärka kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt skapa tydliga och kvalitativa vägar in i äldreomsorgens yrken. En stabilare bemanning är också en central insats för att förbättra arbetsmiljön för dem som redan arbetar i välfärden.

Vi kommer att behöva göra mer för att stärka svensk äldreomsorg och för att möta allt fler äldre i befolkningen. Detta kompetenslyft inom äldreomsorgen är ett viktigt steg i rätt riktning.

Lena Hallengren, socialminister

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Tobias Baudin, ordförande fackförbundet Kommunal

Debattartikeln publicerades bland annat i Barometern den 24 juni

Läs vidare

Sakkunnig

Greger Bengtsson
Samordnare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR