Tillit är nyckeln i arbetet mot hat och hot
Säkerhetsenheten i Malmö stad samarbetar nära med förtroendevalda och förvaltningarna för att det förebyggande arbetet mot hat och hot ska bli effektivt. Täta kontakter bygger tillit och lägger grunden för snabb hantering vid incidenter.
Kort sammanfattning
Redan som nyvalda utbildas politiker i säkerhetstänk, och får sedan fortlöpande omvärldsbevakning via säkerhetsteamet.
Säkerhetssamtal, personskyddsprogram och bostadsöversyn gör att de folkvalda får tillit och därmed lägre tröskel för att berätta om eventuella hot. Omvärldsbevakningen med örat mot marken – snacket på stan och i sociala medier – gör att säkerhetsenheten kan ge snabb respons vid förändrad hotbild.
Veckovisa avstämningar med stabschefen och alla partiers sekreterare gör att säkerhetsenheten får samlad information över partigränserna. I Malmö samarbetar stadens säkerhetsenhet nära med polisen för att bedöma hotbilder. Det gör det smidigt att koppla skyddsåtgärder och andra insatser till bedömd hotnivå.
Bakgrund
Malmö stad tog 2016 initiativ till ett förebyggande personsäkerhetsarbete. Bakgrunden var ett hårdare samhällsklimat där hot och hat mot politiker och tjänstemän ökade både på nätet och i verkliga livet. Året därpå började inriktningen att ta form, och arbetet sjösattes inför valet 2018. Det sågs som en lämplig startpunkt. Säkerheten höjs alltid inför val, så då finns mer resurser att tillgå.
I arbetet involverades valkansliet, kommunalrådsavdelningen och kommunikationsavdelningen. Det flesta initiativ kom inifrån organisationen, och kontakt togs tidigt med externa aktörer – framför allt polisen på nationell, regionalt och lokal nivå. Politikerna tillfrågades om sina behov, vilket lade grunden till arbetets inriktning.
Målet är att med information, dialog och snabba insatser jobba långsiktigt och kontinuerligt för att de folkvalda ska känna sig trygga.
Genomförande
I december 2016 tillsattes stadsövergripande säkerhetssamordnare i Malmö. I dag ligger personsäkerhet och -skydd för folkvalda och medarbetare organisatoriskt under säkerhets- och beredskapsenheten på stadskontorets avdelning för hållbarhet. Enheten har två medarbetare.
Valet 2018 - ett pilotprojekt
När säkerhetssamordnaren fick sin nya roll hade staden inget sammanhållet strategiskt arbete kring personsäkerhet. Inför valet 2018 sjösatte hon därför ett pilotprojekt för att lyfta frågan högre upp på agendan.
– Det är mitt bästa råd till dem som inte vet hur de ska komma igång: börja inför ett val, det är så konkret, säger Annika Arkenheim, säkerhetssamordnare.
Säkerhetsenheten tog fram en process inför valet, vilket gav goda erfarenheter. Med samma rutiner kring personsäkerhet för alla tillfällen behöver man inte ta fram nya planer varje gång. Man såg också att medarbetare och förtroendevalda behövde få samma stöd. I dag är rutinerna de samma för båda grupperna.
Säkerhetssamtal
Efter valet kontaktade säkerhetsenheten de nyvalda som inte suttit i fullmäktige tidigare, för att informera dem om hur de ska agera vid oro, hat och hot. I februari, då de hunnit bli lite varma i kläderna, kallades de till ett säkerhetssamtal som syftade till att skapa tillit.
Ett viktigt arbete är att försöka öka de förtroendevaldas benägenhet att anmäla hot, vilket inte alltid ses som bra av partitaktiska skäl. Men att förtiga hot för att ge sken av att allt är tryggt är inte bra.
– Om de kontaktar oss när de fått ett hot, digitalt eller ej, kan vi ge dem snabb respons och möta deras oroskänsla. Om vi kan hjälpa dem att känna sig lugnare och tryggare kommer de att komma tillbaka till oss nästa gång, säger Annika.
Personskyddsprogram
Ett av enhetens verktyg är ett personskyddsprogram, som tas fram utifrån hur polisen arbetar med personskydd. Insatserna utgår från hotnivåer på en femgradig skala. Till den kopplas skyddsåtgärder som motsvarar nivån. Där ser man enkelt vad som ska göras, steg för steg, för varje nivå.
Kanalerna mellan säkerhetsenheten och polisen fanns upparbetade sedan tidigare. Vi använder samma terminologi för att undvika missförstånd och begreppsförvirring i skarpa lägen.
– Det finurliga är att när vi bedömer ett hot mot en politiker använder vi samma kriterier som polisen i vår anmälan. När vi informerar om att vår bedömning är ”en trea”, så vet polisen vilka åtgärder som vidtagits. Skulle de ha mer information som ändrar bedömningen kontaktar de oss, så att vi kan förbereda politikern, berättar Annika.
Bostadsöversyn
När nya politiker tillsätts gör säkerhetsenheten en bostadsöversyn, där vi tittar på var och hur de bor. Man säkerställer att bostäderna håller en grundläggande säkerhetsnivå. Själva installationerna bekostas av Malmö stad, som sedan hyr ut larm och eventuella andra skydd.
Även nyckelpersoner i förvaltningen får en översyn, som ordföranden i nämnder och andra som är extra utsatta för hot och hat.
– Alla ska ha ett grundskydd. Om det händer något ska vi inte behöva fara dit och installera, fortsätter Annika.
Åtgärderna är nödvändiga. Under valåret 2022 utsattes fler än fyra av tio lokalpolitiker med ordförandeposter för hot, trakasserier, våld eller skadegörelse, enligt BRÅ:s trygghetsundersökning.
Omvärldsanalys
Nyckeln till en fungerande beredskap är omvärldsbevakningen. Säkerhetsenheten följer noga vad som diskuteras i olika forum på internet, och på gator och torg. Varje vecka tas en ny lägesrapport fram och delges muntligt till stabschefen och nyckelpersoner i förvaltningen.
– Malmö är en stad med hög puls. När något händer vill man gärna uttrycka sig, och det välkomnar vi så länge det inte tar sig brottsliga uttryck. Men ibland är missnöjet mer riktat och vissa politiker utsatta. Kulturen och socialtjänsten är ofta i hetluften, säger Annika.
Säkerhetsenheten kan föreslå ändrad plats för en politikers framträdande om det blir oroligt i ett område. De kan också varsko om att vissa frågor kan trigga starka reaktioner.
Säkerhetsenheten för diarium över händelser och följer upp internt. Det handlar inte bara om oroligheter på stan, utan även otillbörlig påverkan eller försök till det.
Enheten följer upp statistik en gång om året, men planerar också att göra en egen trygghetsmätning, lik de centrala som görs av SKR och BRÅ.
– Om vi skickar ut en enkät tror jag att de som får den är mer benägna att berätta. Vi har pratat med alla, i varenda nämnd och ända ut till fritidspolitikerna. De vet vilka vi är och har tillit, fortsätter Annika.
Långsiktighet
Säkerhetsarbetet är långsiktigt, och det gäller att hela tiden lyssna av vad de förtroendevalda vill ha hjälp med. Det behövs ”tålamod, tålamod, tålamod”. Men det är mycket att hålla reda på. Till sin hjälp har säkerhetsenheten konsulter, som tar hand om en del av trygghetssamtalen, bostadsöversynen och omvärldsbevakningen. På så sätt kan enheten fokusera på analysen.
Med bara två personer på enheten räcker tiden inte alltid till. Förutom att göra sina analyser vill de också vara ett internt bollplank, men även engagera sig i nationella forum, som med SKR och andra kommunala samverkansorgan.
– Staden har 30 000 anställda och 800 politiker. Vi behöver absolut vara fler på enheten som arbetar med personsäkerhet, säger Annika.
Resultat
Utan kvantifierade mål finns inga nyckeltal för att mäta hur väl säkerhetsenheten lyckas med sin uppgift. Men vi får ändå tydliga kvitton på att arbetet har förändrat de förtroendevaldas och organisationens inställning till förebyggande säkerhetsarbete. Det målmedvetna arbetet har skapat förtroende.
– Tilliten är fantastisk! Vi behöver inte gå ut till dem längre, de kommer till oss. De skickar kalendrarna med uppgifter om var de ska framträda, berättar Annika.
Det goda och nära samarbetet med polisen är en nyckel till att vi kan agera snabbt vid hot och incidenter. Att en och samma process nu tillämpas för både politiker och tjänstepersoner är ett annat påtagligt resultat.
Något vi fortfarande jobbar på är att få förtroendevalda att anmäla hot. En del gör det inte för att det kan se som taktiskt fel i partipolitiken, andra för att de inte tror det tjänar något till. Att presentera en bra analys och föreslå åtgärder kommer förhoppningsvis att få fler att anmäla hot och försök till påverkan.
Framgångsfaktorer
- Arbetet påbörjades i god tid inför ett val
- Långsiktighet och god framförhållning
- Skyddsåtgärder som bostadsöversyn
- Avstämning veckovis med förvaltningen
- Hotbedömning i samverkan med polisen
- Snabb analys och respons
Viktigaste slutsatserna
- Kontinuerlig säkerhetsdialog med förtroendevalda och förvaltning är a och o.
- Omvärldskoll på sociala medier och gatubilden ger ingångsdata för analys.
- Personskyddsprogram för politiker och alla medarbetare ökar känslan av trygghet.
- Fortlöpande förmedling av analyser och förslag på åtgärder skapar förtroende.
- Samverkan med andra kommuner och nationella organ utvecklar arbetet.
Fördjupning
Kontaktperson
Annika Arkenheim
Säkerhetssamordnare och säkerhetsskyddschef
Malmö stad
annika.arkenheim@malmo.se
Informationsansvarig
-
Ulrika Stöök
Utvecklingsledare