Planera för utmanande dialog men backa inte från visionerna
När Uppsala kommun planerade en omfattande stadsutveckling förstod de att ett ökat hot och hat mot politiker och tjänstepersoner kunde ske. Deras strategi blev att stå upp för sitt vägval, möta medborgarna i tidig dialog och att se de boendes lokala områdeskunskap som en resurs.
Kort sammanfattning
I Uppsala pågår en omfattande stadsutveckling som väcker starka känslor hos många medborgare. Mål om större täthet och att bryta segregationen väcker motstånd och ibland hat och hot.
Kommunledningen ser det som en del av demokratin att debatt följer i förvandlingens spår, men har hittat några nycklar för att kritik inte ska utvecklas till allvarliga risker för förtroendevalda och tjänstepersoner.
En viktig utgångspunkt är att tydligt stå upp för att stadsutvecklingen är bra och nödvändig, men samtidigt förstå närboende kan känna stor maktlöshet vid omvandling och försöker bemöta den känslan. Vid byggprojekt byggs parker och nya skolor före bostadshusen för att ge en konkret bild av omvandlingens vinster och det planeras också dialogmöten noggrannare än tidigare. I förberedelserna ingår både en mer professionell samtalsledning och att tänka igenom säkerhetsaspekterna.
Kommunledningen lyfter medborgardialogen som en bra och nödvändig del av demokratin, där prövandet och lärandet ständigt pågår.
Bakgrund, utgångspunkt, syfte
För ett tiotal år sedan insåg kommunledningen i Uppsala att staden behövde växa rejält. Både näringslivet och universitetet lyfte fram det stora behovet av plats för flera invånare. Kommunledningen höll med men insåg att det skulle bli en utmaning att få med sig medborgarna. Många gillade småstadskänslan och den luftiga stadsplaneringen utanför stadskärnan.
Visionen var att binda samman de existerande och nya stadsdelarna till en större täthet och med fungerande kollektivtrafik. I satsningen ingick också att bygga bort segregationen och skapa mer blandade områden. Det var alltså en mycket komplex samhällsomvandling, som riskerade att väcka starka känslor och motstånd. När debatten tar fart på sociala medier säger erfarenheten att spärrar kan släppa så att både förtroendevalda och tjänstepersoner kan utsättas för personliga påhopp.
– Det drabbar könen olika hårt, enligt kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S).
– Jag har fått många hårda ord och till och med ett dödshot, men det är mycket värre för kvinnor. Min efterträdare i byggnadsnämnden bemöttes med både sexuella anspelningar och hot om våldtäkt, fortsätter Erik.
Samtidigt är stadsbyggnad en fråga om demokrati. Det kommunala inflytandet är stort och det ska finnas möjligheter till lokal påverkan. Utmaningen kommunledningen såg framför sig var att tydligt stå upp för samhällsomvandlingen och fortsatt se medborgarnas kunskap och engagemang som en resurs. Samtidigt fanns det behov av att hitta metoder som kunde kyla ner farligt starka reaktioner.
– Vi ville förändra, så vi tog för givet att det skulle finnas motstånd, och att det skulle bli tufft. Det var ett val vi behövde göra. Det alternativ jag såg var annars att nöja sig med att förvalta det som redan uppnåtts. Men det var inte den väg som vi i Uppsala valde, berättar Erik.
Genomförande
Skapa förståelse för berörda målgrupper
Vid stora förändringar i närmiljön kan medborgarna ofta uppleva en stor maktlöshet. De uppfattar att beslut tas över deras huvuden, att de kommer plötsligt och att de själva inte varit involverade. Detta kan rubba deras tro på demokratin och utvecklas till en grogrund för hat och hot.
Vid stora förändringar i närmiljön kan medborgarna ofta uppleva en stor maktlöshet. De uppfattar att beslut tas över deras huvuden, att de kommer plötsligt och att de själva inte varit involverade. Detta kan rubba deras tro på demokratin och utvecklas till en grogrund för hat och hot.
– Känslor av ilska och maktlöshet kan vi jobba med, säger Erik. Vi lever i en demokrati och då får vi ta oss den tiden.
Därför tar han ofta själv diskussionen med medborgare och anser att det ligger i uppdraget som kommunstyrelsens ordförande.
– Vi kan förlora opinionsmässigt på det, men en kommunledning måste klara av att lyssna på den kritik som kommer, menar Erik.
För att undvika alltför stark negativ laddning har Uppsala vidtagit en mängd åtgärder.
Bättre förberedda och skräddarsydda dialogmöten
Dialogen med medborgare startar ofta redan innan detaljplanen är färdig. Ambitionen är att lyssna på kritiken men också ta till sig den lokala kunskap som boendet på en plats ger. Politikerna sitter ju inte på expertkunskap om varje hörn av kommunen, men de gör de närboende.
Förutom tjänstepersoner från stadsbyggnadsförvaltningen kan andra relevanta kompetenser också delta i dialogmötena. Personal från utbildningsförvaltningen kanske berättar om planer på nya förskolor eller skolor. Kommunens arbete med offentlig konst ges en viktig roll för både stadsutvecklingen och i medborgardialogerna.
– Det är ett smart sätt att vända ifrågasättande till entusiasm, enligt Erik.
Uppsala kommun försöker också planera medborgardialogerna mer noggrant och tänka igenom hur vi bäst kan nå fram i olika typer av bostadsområden. Skräddarsydda mötesupplägg är målet. Kvällsmöten kanske passar bra i villaområden, men knappast där de flesta är barnfamiljer. Det kan också vara värdefullt att laborera med både fysiska och digitala möten.
Fritidspolitiker kan uppleva stora utmaningar i att möta arga medborgare, men det är inte heller lätt för tjänstepersoner. De flesta har kompetens och utbildning som ligger långt ifrån samtalsledning och konflikthantering.
Uppsala har tagit hjälp av professionella samtalsledare i laddade situationer. Deras metoder och förhållningssätt har man sedan lärt av och tillämpat. Det kan också underlätta att försöka få en mer balanserad bild av opinionen. Den som är missnöjd hörs oftast mest, men det kan handla om ganska få personer. Verktyg för det kan vara enkäter och paneler, hur kommunen utformar möten och hur de tänker kring digitala eller fysiska träffar.
Bryta segregationen
Att bryta segregationen är ett centralt mål i stadsutvecklingen. Den bekämpas med nybyggda hyresrätter i villaområden, och bostadsrätter och villor i utsatta områden. Gamla och nya stadsdelar knyts ihop med spårväg. I majoritetsstadsdelar har detta väckt oro för ökad brottslighet och otrygghet. För villaägare kunde det också handla om rädsla för fallande fastighetsvärden.
I stadsdelen Gottsunda har invånarna länge känt sig övergivna med gängkriminalitet och otrygghet. Kommunen har gjort omfattande satsningar för att öka tryggheten och nu behövs satsningar på involvering för att bryta känslan av utanförskap. Ett medel för att stärka kommunikationen mellan invånarna och kommunen är arbetet kring den offentliga konsten, som bygger på dialog med boende på olika sätt. Det kan handla om konstnärliga förstudier och lokala konstkommittéer, medskapande med invånare eller pedagogiska projekt.
– För att nå människor, som vanligtvis inte gör sig hörda i samhället, måste vi bestämma oss för att det är viktigt, poängterar Erik. Det går inte att komma med enbart byråkratsvenska, ibland behövs tolkar.
Säkerhet för politiker och anställda
– Säkerhetstänket måste alltid finnas med i planeringen, men ska inte tillåtas ta över, betonar Erik. Det går inte att avstå från att möta medborgarna. Vår säkerhetschef tycker inte vi ska knacka dörr, men det kommer vi fortsätta göra. Samtidigt får vi inte vara dumdristiga, säger han.
Varje dialogtillfälle tänks noga igenom i förväg. I den processen är säkerhetsarbetet en viktig del.
- Hur ser lokalen ut? Passar en stor aula eller ett mindre rum vid det aktuella tillfället?
- Var finns nödutgångar, kan det vara smart att ha ett bord mellan politiker och åhörare?
- Om det något skulle går snett, vad gör vi då?
Uppsala kommun erbjuder alla förtroendevalda en säkerhetsutbildning i början av deras mandatperiod. Varje deltagare får lära sig grundläggande säkerhetstänk, lite självförsvar och vart de ska vända sig om hat och hot inträffar.
Det kommer ändå bli tufft
Erik Pelling poängterar att det inte finns någon universallösning som tar bort hat och hot. Visst kan möten göras smidigare, men det blir ändå tufft då och då. Att medborgare uttrycker sitt motstånd är en del av demokratin.
– Nu händer det att människor kommer fram och tackar för att vi har lyssnat på deras synpunkter, trots att de har förstått att vi inte kommer att ändra våra planer. Då har vi ändå kommit framåt, säger han.
– Men färdiga blir vi nog aldrig.
Viktigaste slutsatserna
- Planera utifrån att stadsomvandling är en komplex process som väcker mycket känslor.
- Räkna från början in ökad risk för hat och hot mot både politiker och tjänstepersoner.
- Balansera säkerhetsplaneringen: Ett grundläggande säkerhetstänk är helt nödvändigt, men låt det inte ta över. Tänk igenom alla medborgarmöten i förväg.
- Förstå att medborgardialoger i komplexa samhällsfrågor ligger långt utanför tjänstepersonernas egentliga arbetsuppgifter och kompetens, Ta hjälp av processledare och lär av dem.
- Lyssna in medborgare, men diskutera även målkonflikter. Stanna inte vid dialog som ger långa önskelistor.
- Involvera alla grupper av medborgare i dialogen. Även de med kortare utbildning eller med svag svenska.
- Tänk igenom hur man bäst kan nå fram i olika typer av bostadsområden och skräddarsy dialogen utifrån det.
- Försök skapa en mer balanserad bild av opinionen än att bara lyssna på de mest högljudda. Pröva med enkäter och laborera med digitala och fysiska möten.
Kontaktperson
Uppsala kommuns kontaktcenter018-727 00 00uppsala.kommun@uppsala.se
Informationsansvarig
-
Ulrika Stöök
Utvecklingsledare