Publicerad 27 januari 2025

Bengtsfors – från spill till innovation genom cirkulär omställning

RiK Symbios Bengtsfors är Bengtsfors kommuns och Mötesplats Stenebys satsning på cirkulär omställning tillsammans med det lokala näringslivet i Bengtsfors och Dalsland. Satsningen startade genom FORMAS projektet ”Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios” som genomfördes tillsammans med Chalmers Industriteknik och Fyrbodals kommunalförbund.

RiK Symbios målsättning är; att skapa konkreta symbiossamarbeten mellan företag genom att sluta ”glappet” mellan de olika perspektiven och kunskaperna inom branscherna industri/teknik och hantverk/design/konst samt att identifiera arbetssätt, framgångsfaktorer och en långsiktigt hållbar organisations- och finansieringsform för att utveckla en nod för cirkulär omställning i Bengtsfors kommun och Dalsland.

Sammanfattning

Genom att bygga satsningen RiK Symbios Bengtsfors på näringslivets egna drivkrafter, jobba med medskapande processer och skapa ett gott samarbetsklimat mellan företagen har arbetet på kort tid resulterat i företagssamverkan och ett antal nya affärsmöjligheter med resurseffektivitet och cirkularitet som förtecken.

Kommunens roll har varit att agera katalysator och facilitator genom resurs- och behovskartläggningar, symbiosworkshops och inspirationsföreläsningar. En viktig del i kommunens roll är att skapa möten och mötesplatser samt se till att arbetet går framåt, exempelvis genom att koppla samman personer och företag, boka möten och påminna. Utan denna katalys hade många av de bra idéerna hos företagen aldrig blivit verklighet.

Bakgrund

Ett konkurrenskraftigt näringsliv är en av förutsättningarna för ett gott liv i Bengtsfors kommun. Kommunen arbetar aktivt och kontinuerligt för att skapa goda förutsättningar för näringslivet genom samarbete och individuell utveckling.

Omställningen till ett mer hållbart och klimatneutralt samhälle, stigande energipriser, minskade råvarutillgångar och avfallskostnader driver nya arbetssätt och samarbeten mellan företag och verksamheter där samverkan kring resurser ger mer konkurrenskraftiga, cirkulära och hållbara företag. Kommunen satsar därför på att skapa förutsättningar för omställning till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi.

RiK Symbios Bengtsfors är en satsning med syfte att skapa en långsiktig organisations- och finansieringsmodell för ett symbioscentrum i Dalsland. Projektet syftar också till att hitta symbioser och synergier mellan företag som ger upphov till en större resurseffektivitet och bidrar till att skapa en mer cirkulär ekonomi. Att industriell symbios valdes som verktyg beror på att symbios erbjuder ett arbetssätt med fokus på samverkan som; snabbt ger konkreta resultat, skapar nya perspektiv på grön omställning och innovation samt bygger nätverk och grundar för både näringslivs- och samhällsutveckling

Genomförande

Satsningen RiK Symbios Bengtsfors är en del av en större kontext som inkluderar flera olika samarbeten och aktörer som tar avstamp i regionens och kommunens unika förutsättningar.

Befintliga samverkansstrukturer

I regionen finns ett starkt skogligt företags- och kompetenskluster med fokus på hållbar, innovativ, cirkulär produktion och affärsutveckling. Klustret samlar en mångfald av företag, kompetenser, material och resurser. Klustret erbjuder en unik kombination av kunskap inom industriell automatiserad produktion samt material, hantverk och design. Denna kombination skapar unika förutsättningar för en hållbar cirkulär omställning, men det finns ett glapp mellan dessa olika branscher, kunskaper och perspektiv som behöver slutas.

Parallellt finns utvecklingsnoden och kompetenscentret Stenebymiljön som samlar företag, universitet, yrkesutbildningar, branschorganisationer och aktörer inom innovation och näringslivsfrämjande. Målsättningen är att skapa förutsättningar för nya samarbeten, resursdelning och cirkulära affärsmöjligheter. Som en del i Stenebymiljön finns Mötesplats Steneby som är en regionalt finansierad katalysator med uppdrag att bidra till möjligheterna att bo och arbeta med kultur i Dalsland genom att skapa mervärden från företags- och kompetensklustret samt utvecklingsnoden och kompetenscentret Stenebymiljön.

Startskottet: Samarbete med Paper Province och Linköpings Universitet

Mötesplats Steneby och Bengtsfors kommun har ett nära samarbete och en gemensam målsättning att skapa förutsättningar för landsbygdsutveckling och ett gott liv i Bengtsfors och Dalsland. Genom ett samarbete med Paper Province och Linköpings Universitet, inom ett tidigare projekt vid namn Nordic Circular Hubs, fick Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby tillgång till kompetens och nätverk för att lägga grunden för en större satsning på cirkulär omställning.

Under 2020–2022 genomfördes en mängd aktiviteter där aktörerna tillsammans:

  • Samlade information, analyserade och beskrev företags- och kompetensklustret, styrkeområden och varumärke.
  • Identifierade aktörer och olika perspektiv i värdekedjan som kan ingå i en symbiossamverkan.
  • Förankrade ett projekt om industriell symbios och cirkulär omställning samt förberedde för ett mer långsiktigt inriktningsbeslut politiskt.
  • Förankrade att en del av näringslivsutvecklarens tid avsätts till arbete med industriell symbios politiskt.
  • Deltog i en utbildning i industriell symbios med professor Murat Mirata, Linköpings Universitet.
  • Deltog i Paper Province symbiosnätverk tillsammans med andra kommuner.
  • Bjöd in studenter från Linköpings Universitet att göra ett studentarbete som resulterade i en värdefull rapport om nuläge och en riktlinje för fortsatt arbete.

Det grundläggande arbetet resulterade i en förstudie finansierad av Fyrbodals kommunalförbund där Chalmers Industriteknik tillsammans med Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby och några nyckelaktörer från näringslivet genomförde en workshopserie i fem steg i syfte att besluta fokus och innehåll i en kommande projektansökan om en satsning på industriell symbios. Redan under workshopserien identifierades flera symbiosmöjligheter och ett stort intresse hos näringslivet att medverka i en satsning på cirkulär omställning. Med utgångspunkt från bakgrundsarbetet, workshopserien och ett intresserat näringsliv lämnades ansökan in och beviljades hösten 2022.

Medverkande parter och roller

Projektägare är Fyrbodals kommunalförbund. Övriga parter är Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby, Chalmers industriteknik, Vänersborgs kommun och Lysekil kommun. Projektet finansieras av forskningsrådet FORMAS.

Mötesplats Steneby har anlitats av Bengtsfors kommun som processledare. Bengtsfors kommun deltar aktivt i projektet genom ett nära samarbete med processledaren - både strategiskt och operativt.

Mötesplats Steneby verkar som en katalysator i utvecklingsnoden Stenebymiljön. Mötesplats Steneby har inarbetade kontakter på Högskolan för Design och Konsthantverk (Göteborgs Universitet) på Campus Steneby samt Stiftelsen Stenebyskolan tillsammans med ett brett nätverk av kreativa kulturskapare och hantverkare. Detta tillsammans med Bengtsfors kommuns näringslivsnätverk täcker en stor del av det totala näringslivet och ger förutsättningar att överbrygga glapp mellan de olika branscherna.

FORMAS-projektet är avslutat men satsningen RiK Symbios Bengtsfors fortsätter

Projektet avslutades i juni 2024 men satsningen fortsätter i löpande verksamhet. Det var redan från start viktigt att säkerställa att vi under tiden nya projektmedel söks hade möjlighet att fortsätta arbetet med den cirkulära omställningen om än med lägre intensitet. Idag pågår arbete med en projektansökan för att kunna utveckla samt både bredda och fördjupa satsningen.

Resultat

Sedan uppstarten 2022 och fram till januari 2025 har ett stort antal insatser och aktiviteter genomförts.

Mötesplatser och nätverk

Ett aktivt nätverk har formats med (hittills) över 150 deltagare från företag, verksamheter och aktörer deltar i nätverket. Över 50 unika företag deltar från Bengtsfors och Dalsland. Nätverket har en bredd av olika branscher, perspektiv och kunskaper.

RiK Symbios nätverket – ett forum som främjar och möjliggör grön omställning
Inom nätverket pågår en dialog med fokus på hållbar omställning, inte bara kring företagssamverkan och symbios, utan också kring företagens egna hållbara omställning. I samverkan med bland annat Almi Väst och IUC Väst har vi genomfört olika insatser som stöttar omställningsarbetet i företagens egna verksamheter. RiK Symbios nätverket har bland annat skapat följande positiva resultat och effekter utöver symbiossamverkan:

  • Samarbetspartners som stödjer företagens interna hållbarhetsresor och energieffektivisering.
  • Inspiration och goda exempel delas mellan deltagarna i RiK-nätverket.
  • Företagen i nätverket initierar själva nya symbiossamarbeten både inom och utanför nätverket.
  • RiK Symbios lyfts som framgångsexempel vilket bygger nätverk, kunskap, stolthet och varumärke.
  • Samverkan med IUC Väst, Almi Väst, Energikontor Väst, Dalslandskommunernas klimat- och energirådgivare, SWECO, RISE, SKR, Paper Province, Linköpings Universitet, SNIUS (Svenska Nätverket för Industriell Urban Symbios) med flera ger tillgång till nätverk, kunskap, inspiration och verktyg.

Affärs- och symbiosmöjligheter

I satsningen har vi på kort tid identifierat och förverkligat flera symbiosmöjligheter där restströmmar blivit resurser och skapat nya affärsmöjligheter och samarbeten. Ett antal affärs- och symbiosmöjligheter har skapats, vissa påbörjade och andra att jobba vidare med. Vi har genomfört resurskartläggningar och ritat symbioskartor och identifierat och utvecklat en rad konkreta affärs- och symbiosmöjligheter inom trä, textil, metall och energi.

Några exempel:

  • Specialemballage och pall tillverkade av lokalt träspill.
  • Två möbler istället för en ur samma träskiva.
  • Inredningsartiklar till offentlig miljö tillverkade av spill från produktion av duschväggar.
  • Lampor konstruerade av överblivna pappersrullar.
  • Ljudabsorberande skärmväggar, vagnstopp till tvättvagnar och re-designade morgonrockar av kasserade textilier och mattor.
  • Väskor och möbelklädslar gjorda av återvunna arbetskläder.
  • Svenskt Näringslivs reportage om RiK Symbios Bengtsfors ger en bra sammanfattning av arbetssätt och resultat.

Reportaget: ”De gör möbler – av andras skräp: ”Dumt att slänga”, Tidningen Näringslivet

Tre exempel på symbiossamverkan

I reportageserien ”Hållbara innovationer i Bengtsfors och Dalsland” presenterar vi tre exempel på symbiossamverkan. I reportagen delar involverade företag, entreprenörer och aktörer sina tankar om samverkan, innovation, insikter och resultat.

I första reportaget följer vi träspill från trä- och byggindustrin – som går från att vara en restprodukt till att bli specialemballage och pallar. Genom ett cirkulärt samarbete mellan lokala företag skapas nya affärsmöjligheter.

Pallar och emballage från träspill? Verklighet när olika entreprenörer möts i RiK Symbios , Bengtsfors kommun

I andra reportaget möter vi textilindustrin där återbruk och re-design blir ett alternativ till förbränning av textilt. Genom innovativa processer omvandlas bland annat gamla entrémattor till ljudabsorberande skärmväggar – en symbios mellan funktion, estetik och hållbarhet.

Ljudabsorberande skärmväggar - ett resultat av mötet i RiK Symbios mellan industri, design och konst, Bengtsfors kommun

Slutligen, i tredje reportaget, visar vi hur papphylsor från förpackningsindustrin som skulle brännas upp istället blir till eleganta designlampor. Här ser vi hur konsten och industrin möts för att skapa framtidens hållbara inredning.

Från spill till lampor: möt framtidens design i RiK Symbios, Bengtsfors kommun

En checklista för företag som vill förverkliga cirkulära samarbeten

Cirkulära samarbeten bygger på öppenhet och förtroendefulla relationer men kräver också att många frågor hanteras exempelvis teknisk, finansiell och organisatorisk analys samt kunskap om lagstiftning och cirkulära affärsmodeller. För att underlätta för fler att förverkliga ett nytt arbetssätt för resursdelning har RiK symbios Bengtsfors, i samarbete med Sweco och det lokala företaget WOUP, tagit fram och testat en checklista för symbiossamverkan. Checklistan bygger på erfarenhet från verkliga exempel på symbiossamverkan och är öppen för alla att använda och testa.

Checklista symbiossamverkan från idé till verklighet, Bengtsfors kommun

Sammanfattning av resultat

Kommunens samverkan med det lokala näringslivet i processen har bidragit till kreativa möten mellan olika kunskaper och perspektiv.

Nya samarbeten och affärer har skapats som bidrar till utveckling, arbetstillfällen och ett mer resurseffektivt och cirkulärt samhälle.

Aktörer såsom Almi Väst, IUC Väst, RISE, Sweco, Paper Province, Linköpings Universitet med flera har visat stort intresse för satsningen och deltar i aktiviteter och uppföljningar vilket ger tillgång till kunskap, verktyg, rådgivning och stöd i både de affärs- och symbiosmöjligheter som identifieras samt även i företagens interna omställningsarbete.

Vårt arbetssätt har uppmärksammats både regionalt och nationellt och används som inspiration när andra regioner och kommuner ska starta satsningar på grön omställning. Spridningen har vidgat nätverket, gett tillgång till expertis och gett oss inspiration och goda exempel samt möjlighet att marknadsföra satsningen, näringslivet och kommunen.

Satsningen på cirkulär omställning har gett insikter och lärdomar om vad som ger en framgångsrik symbiossamverkan. Det delar vi gärna med oss av till andra kommuner, regioner, aktörer och företag. Tillsammans lär vi oss av varandra och kan snabba på den gröna omställningen.

Medskick

  • Bygg processen på de utmaningar som näringslivet själva kommer fram med.
  • Involvera några högprofilerade företag med intresse för cirkulär omställning i processen från början. Lyft fram dessa företagare som ambassadörer för arbetet och låt dem berätta varför de deltar och varför cirkulär omställning är viktigt för dem. Det skapar både legitimitet och ett större intresse hos det lokala och delregionala näringslivet och resulterar i fler deltagande företag och aktörer.
  • Använd näringslivets diversitet. Genom att kombinera kompetenser från olika branscher skapas nya idéer och symbiosmöjligheter. I Bengtsfors har mötet mellan industri/teknik samt design/hantverk/konst varit en viktig framgångsfaktor.
  • Jobba medskapande och sätt en tydlig och kommunicerad struktur för processen för att minska processosäkerheten samtidigt som ni jobbar målsökande.
  • Sätt tonen! Det är viktigt att odla en kultur av samarbete i möten och på platser. Försök skapa en “bjussig” mentalitet då symbios handlar om samarbeten mellan aktörer.
  • Agera katalysator men lägg inte för mycket energi på det som ”inte flyger”.
  • Varva konkreta symbioser med långsiktigt arbete. Utan de konkreta symbioserna försvinner energin ur nätverket, det måste hända något men utan det långsiktiga byggs ingen trovärdighet in i processen.
  • Bygg upp ett varumärke och en grafisk profil. Det är viktigt att visualisera projektet samt skapa igenkänning och en tydlig identitet.
  • Kommunicera alla resultat och framgångar både direkt till involverade företag och aktörer men också genom nyhetsbrev, hemsida och sociala medier. Resultatet blir att fler företag och aktörer ansluter.
  • Rurala miljöer med lösningsorienterade innovativa perspektiv, korta kontaktvägar och starka nätverk har goda förutsättningar att använda industriell symbios som verktyg för att snabba på den gröna omställningen.

Fördjupning

RiK Symbios Bengtsfors, Bengtsfors kommun

Presentation: Från spill till innovation – cirkulär omställning i Bengtsfors och Dalsland

Kontaktperson

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
Bengtsfors kommun
0531-52 60 44jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Informationsansvarig

  • Victoria Kalén
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om exemplet

Ämne
Klimat
Exempel från
Region
Tidsperiod
Det initiala projektet pågick mellan 2022-12-01 och 2024-06-30 men satsningen fortsätter kontinuerligt
Verksamhetsområde
Arbetsmarknad, Innovation, Näringsliv

Lärande exempel

SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.

Gå till alla lärande exempel