Lärande exempel
SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.
Visar 141 lärande exempel.
-
Ungdomsmottagningarna i Västernorrland har som mål att fråga alla unga om utsatthet för våld. Här används arbetssättet Responce-Based Practice, som underlättar för de unga både att berätta och att få sin värdighet återupprättad.
-
Två år i rad har Jämtlands kommuner haft en fokusmånad där socialtjänsten frågar alla vuxna brukare/klienter om våld. Arbetet har lett till att fler våldsutsatta uppmärksammas. Samtidigt har socialtjänstens förutsättningar att arbeta med frågan stärkts.
-
Under 2020 följde Mölndals familjefridsteam upp alla ärenden om stöd till våldsutsatta vuxna. Uppföljningen gav viktig kunskap om utvecklingsbehov, men också ett kvitto på att teamets stöd förbättrat för klienterna.
-
Att leva i den demografiska utmaningens epicentrum kräver nytänkande och mod utöver det vanliga. I svenska Pello i Tornedalen vid gränsen till Finland valde en man att satsa på sin hembygd och därmed skapa en mötesplats för alla. På Älvstranden finns äldreboende, förskola, digital hälsocentral och restaurang i samma byggnad.
-
Digital kompetens är en nyckel för en lyckad verksamhetsutveckling med stöd av digitala arbetssätt. Uddevalla kommun satsar på att höja alla anställdas digitala kompetens.
-
Bättre fart i leverantörernas eget jämställdhetsarbete och en kommunal bildbank med genusmedvetna bilder. Det är två konkreta effekter av Luleå kommuns arbete med att ställa jämställdhetskrav i sin upphandling.
-
Det kan vara svårt att föreställa sig hur det är att behöva hjälp. Genom att uppleva hur det är att ha en nedsättning av funktioner och hur det påverkar vardagen har Karlstad kommuns medarbetare fått en fördjupad förståelse för hur det är att inte klara det man vill på egen hand.
-
Vad krävs för att en liten kommun ska kunna följa med i den förändringsresan som digitaliseringen medför? Det har visat sig att samarbetet med fem grannkommuner har varit absolut nödvändigt för att säkra kompetens och ekonomi i den snabba förändringstakt som digitaliseringen har medfört.
-
Projekt kring digitalisering och välfärdsteknik inom äldreomsorgen blir ofta inte breddinförda trots goda resultat. I Uddevalla h ar man kommit fram till ett annat upplägg för att lyckas hela vägen. Att låta p lanering av digitalisering och ny välfärdste knik ingå som en del av utvecklingen .
-
Bostadsbolaget Örebro Bostäder har förbättrat möjligheten till ny bostad för de som utsätts för våld in nära relation. Nyckeln har varit ändrade kriterier för social förtur och nära samverkan med kommunen.