3 juni 2024 kl. 09.30-16.00

Socialtjänsten och brottsligheten – vad händer? Hur ska vi tänka?

Barn och unga som dras in i organiserad brottslighet har varit och är i fokus. SKR bjuder in till en kunskapshöjande webbsänd dag om hur socialtjänsten kan förbereda sig och om den nya rollen i det brottsförebyggande arbete. Du får också ta del av lärande exempel från kommuner som navigerar i en ny verklighet.

Anmäl dig

Innehåll

Hur ska kommunernas socialnämnder och förvaltningar tänka kring allt som är på gång. Hur ska socialtjänstens förtroendevalda, chefer och medarbetare förbereda sig? Hur tänker regeringen och myndigheterna om socialtjänstens framtida roll i det brottsförebyggande arbetet? Vad säger forskningen?

Målgrupp

Förtroendevalda, chefer och verksamma inom socialtjänsten och angränsande områden.

Program

09:30 Inledning

Karin Falck handläggare SKR

09:35 Socialtjänstens roll i ett nytt landskap – utmaningar och möjligheter

Socialtjänsten står inför en omställning där fokus ska flyttas mot att vara mer tillgänglig och tidigt förebyggande. Samtidigt ökar antalet orosanmälningar om att barn far illa, Vi måste möta upp de komplexa, svåra ärendena på ett bättre sätt. Hur ska socialtjänsten arbeta för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet?

Åsa Furén-Thulin, sektionschef SKR

09:45 På gång nationellt inom området

En övergripande genomgång av aktuella utredningar, lagförslag och regeringsuppdrag som berör den sociala barn- och ungdomsvården har sällan varit fler.

Ove Ledin, handläggare SKR och Mikael Mattson Flink, handläggare SKR.

10:15 Paus

10:30 Danmark som föregångsland

Den svenska regeringen ser Danmark som ett föregångsland när det kommer till hantering av gängkriminalitet. Men den danske kriminologen David Sausdal menar att Sverige behöver bli bättre på att se vilka insatser som har lett till resultat i Danmark. Det är inte de straffinriktade insatserna som har gett bäst resultat.

David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet

11:15 Paus

11:30 Barn och unga i kriminella nätverk – rapport från BRÅ

Rapport från BRÅ om ungas inträde, brott, villkor och utträde ur kriminella nätverk. Studien belyser hur barn och unga kommer in i nätverk, vad som motiverar nyrekryteringen, vilka brott nätverksinvolverade barn och unga typiskt sett begår och varför, hur barn och unga styrs och avancerar inom nätverken samt vilka möjligheter barn och unga har att lämna kriminella nätverk. Vilken betydelse kan resultaten ha för verksamheterna?

Anders Bolund, utredare på BRÅ.

12:00 Lunch

13:00 Socionomutbildningen

I augusti 2023 tillsatte regeringen en utredning om hur socionomutbildningen bättre ska förbereda för brottsförebyggande arbete. Vad har Michael Tärnfalk, särskild utredare sett under sin kartläggning? Vad kan en förändring av socionomutbildningen ge?

13:20 Nationella förstärkningsteam

Delegationen mot brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område och Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att inrätta nationella förstärkningsteam. Förstärkningsteamen ska kunna bistå med omvärldsanalys och erbjuda ett kvalitativt stöd. både kunskapsmässigt och operativt, och de ska kunna kartlägga och utveckla arbetssätt och rutiner som främjar samverkan. Vi får också höra hur en av pilotkommunerna, Strängnäs, reflekterar över sitt deltagande.

Pär Alexandersson, Socialstyrelsen och Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

13:55 Paus

14:10 Psykosociala insatser för att förebygga gängkriminalitet bland barn och unga

Psykosociala insatser kan minska skjutvapenvåld, medlemskap i gäng och fortsatt kriminalitet bland unga personer, det visar en forskningssammanställning från SBU. Färdighetsträning för att hantera konflikter som sätts in i skolan, fokuserad avskräckning och insatser under frivård är några exempel. Vilken roll kan socialtjänsten spela i detta?

Maral Jolstedt, SBU

14:40 Paus

15:00 Brottsförebyggande arbete i Örebro

I Örebro använder man sig förutom av sociala insatsgrupper (SIG) och Skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet (SSPF) också av GVI. GVI står för gruppvåldsvintervention och har visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer. En central utgångspunkt är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör. Johanna Sollerman, Brottsförebyggande strateg i Örebro kommun berättar om utvärderingen av Örebros arbete med särskilt fokus på samarbetet med socialtjänsten.

15:30 Paus

15:40 Vad betyder förändringarna för socialtjänstens arbete?

Åsa Furén-Thulin, sektionschef SKR, Sabina Orstam, avdelningschef på Socialstyrelsen, Arion Chryssafis (M), vice ordförande SIB.

16:00 Avslut

 

Praktisk information

inspelningen är tillgänglig till 3 juni 2025.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.