6 december 2021 kl. 14.30-15.30

Prioritera arbetsmiljöarbetet – möt kompetensutmaningen

Kompetensförsörjningen utmanar välfärden. På seminariet presenterar vi en ny rapport från Sveriges Viktigaste Jobb om hur arbetsmiljöarbete och kompetensförsörjning hänger ihop.

Se seminariet

Målgrupp

Seminariet riktar sig till dig som är politiker, chef, HR, medarbetare eller facklig företrädare och är intresserad av kompetensförsörjning och arbetsmiljöarbete i kommuner och regioner.

Innehåll

Kompetensförsörjningen utmanar välfärden. Att prioritera arbetsmiljöarbetet gör kommuner och regioner till attraktiva arbetsgivare och är en strategi för att möta välfärdens kompetensutmaning.

Presentation av rapporten och panelsamtal om hur arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner hänger ihop med kompetensförsörjning.

Tillsammans med experter och företrädare från kommuner och regioner diskuterar vi hur arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner hänger ihop med kompetensförsörjning.

Medarbetare i kommuner och regioner upplever att de har meningsfulla och engagerande arbeten i högre utsträckning än genomsnittet på arbetsmarknaden. Det är en stor tillgång när det gäller att rekrytera, utveckla och behålla medarbetare. Att jobben upplevs som meningsfulla beror förmodligen på det faktum att medarbetare i kommuner och regioner ofta arbetar för och nära andra människor.

Det som gör ett jobb meningsfullt, intressant och stimulerande kan vara detsamma som gör det svårt. Människonära arbete innebär ofrånkomligen utmaningar och risker som arbetsgivaren behöver hantera, i både den fysiska och i den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.  Med ett systematiskt arbetsmiljöarbete hanterar arbetsgivare de risker som finns, motverkar skador och ohälsa – och upprätthåller engagemang och hälsa.

Medverkande

  • Bodil Umegård, sektionschef, SKR
  • Ida Eklöf, biträdande förhandlingschef, SKR
  • Malin Lohela Karlsson, med. dr, HR-strateg Arbetsmiljö, Region Västmanland
  • Rebecca Lilja, enhetschef, Örebro kommun

Moderator: Kalle Berg, utredare, SKR.

Övrigt

Seminariet går att se i efterhand.

Om du har frågor

Ansvarig för innehållet i evenemanget:

Kalle Berg, utredare.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset