20 maj 2025 kl. 12.00-13.20
Normsmarta metoder för inkluderande kommunikation
Välkommen till ett inspirerande lunchseminarium om inkluderande kommunikation.
Innehåll
Välkommen till ett inspirerande lunchseminarium om vikten av inkluderande kommunikation, och vad det innebär i praktiken för dig som kommunikatör inom kommun eller region.
Hur kan kommunikation bidra till jämlikhet och inkludering i praktiken? I en allt mer diversifierad och digital värld är inkluderande kommunikation viktigare än någonsin. Under detta lunchseminarium presenteras inspirerande exempel från kommuner och regioner som på olika sätt synliggör och utmanar normer.
Du får ta del av verktyg för att undvika exkluderande språk, metoder för att lyfta könsmaktsstrukturer genom berättande och statistik samt exempel på hur konst och ungas röster kan förändra samtalet om identitet och delaktighet. Seminariet ger konkreta insikter om hur kommunikation kan användas som ett kraftfullt verktyg för samhällsförändring.
Målgrupp
Medlemskonferens för dig som arbetar med kommunikation i kommuner och regioner (inkl. kommunala bolag).
Praktisk information
Sändningen kommer att spelas in och finnas tillgänglig för anmälda deltagare fram till och med den 20 november 2025.
Program
Programmet uppdateras löpande med fler programpunkter och tidsangivelser.
Bryt barriärerna – skapa kommunikation för alla
Hur kan vi kommunicera på ett sätt som inkluderar invånare mer och stärker jämlikhet? Aygül Kabaca, vd på Make Equal, delar konkreta verktyg och insikter för att arbeta normsmart i både intern och extern kommunikation. Du får ta del av praktiska tips och exempel på vanliga fallgropar.
Make Equal är jämlikhetsexperter som stöttar arbetsplatser i mångfalds- och inkluderingsarbetet, genom utbildningar, rådgivning, metoder och praktiska verktyg för ett mer jämlikt samhälle.
Ta en tur i Umeås könade landskap
Bussturen Det könade landskapet är ett nytt sätt att prata om statistik och frågor kring ojämställdhet. Den guidade turen har genomförts sedan 2009, och allt från politiker, tjänstepersoner till besökare i Umeå har kunnat följa med på den fysiska bussturen. Syftet är att belysa könsmaktstrukturer i samhället och visa goda exempel.
Metoden har fått utmärkelser och fått spridning i internationella medier. Du får höra mer om arbetet bakom metoden och hur ett innovativt jämställdhetsarbete bidrar till att positionera kommunen.
Att synliggöra ojämställdhet med hjälp av kommunikation
Hur är det att födas, växa upp, leva, bo och åldras i Halland? Region Halland och Länsstyrelsen undersökte detta i analysen Från vaggan till graven. Syftet var att synliggöra ojämställdhetens och ojämlikhetens orsaker och konsekvenser ur ett livscykelperspektiv, för att möjliggöra bättre beslut och insatser.
En stor del av arbetet ägnades åt hur resultatet skulle kommuniceras till olika målgrupper, för att uppnå en förändring. Du får ta del av hur kommunikationskonceptet ”Jämnt ska vara jämt” utvecklades och vilken effekt det fick.
Normstorm – ungas röster genom samtal och konst
Jönköpings kommun berättar om arbetet med satsningen Normstorm, där högstadieelever utforskar och diskuterar normer i skolan. Genom modiga och tankeväckande verk öppnar eleverna upp för spännande diskussioner om identitet, jämställdhet och rättvisa.
Vi möter lärare, politiker, elever och andra i projektet som berättar om processen och stoltheten över arbetet med Normstom och vad det bidrar till. Resultatet visas i en årlig utställning på Jönköpings läns museum men också på andra offentliga platser.
Medverkande
Uppdateras löpande.
Informationsansvarig
-
Dena Akaber
Kommunikatör