16 september 2025 till 20 november 2025 kl. 00.00-00.00
Fastighetsföretagande i offentlig sektor - 2025
Högskolekurs (7,5 högskolepoäng) för dig som är yrkesverksam i en offentlig fastighetsorganisation.
Kursen är totalt sex dagar som är uppdelat på två tillfällen (den 16-18 september och 18-20 november) med hemuppgifter och hemtentamen emellan.
Innehåll
Högskolekurs (7,5 högskolepoäng) för dig som är yrkesverksam i en offentlig fastighetsorganisation.
Kursen vänder sig i första hand till ledande befattningshavare. Till exempel fastighetschefer, fastighetsintendenter, förvaltare, förvaltningschefer, byggnadschefer, lokalstrateger eller motsvarande.
Syftet med kursen är att ge dig ett ramverk för att förstå den komplexa helheten. Samt för att kunna analysera och utveckla fastighets- och lokalförsörjningsorganisationer i kommuner och regioner. Du får grundläggande kunskap om fastighetsekonomi och investeringskalkylering, juridik, lokalförsörjning, statusbedömningar, fastighetstransaktioner med mera. Kursen innehåller både teori och praktik och genomförs i samverkan mellan SKR och Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.
Målgrupp
Ledande befattningshavare i offentliga fastighets- och lokalförsörjningsorganisationer.
Kursens innehåll
(med reservation för ändringar)
Utmaningar för offentliga fastighetsägare
Om verksamhetsfokus, kundperspektiv, samhällsnytta och politik.
Lokalförsörjningens tre skeden och strategiska frågor för offentlig
fastighetsverksamhet
Om beslut och analyser rörande anskaffning, förvaltning och avveckling. Om centrala strategiska frågor i den offentliga fastighetsverksamheten och vilka grundläggande alternativ som finns.
Underhåll och underhållsstrategier
Hur ska vi ta hand om vårt fastighetsbestånd?
Fastigheternas värde
Värdebegrepp och värderingsmetoder, inkl. redovisning av hemtentafråga.
Grunderna för investeringskalkylering, inklusive livscykelkalkyler
Genomgång av ränta-på-räntaberäkning med utgångspunkt i räkneexempel knutna till
beslut i fastighetsföretag.
Investeringskalkylering och hyreskalkyler
Vi räknar tillsammans utifrån olika konkreta exempel.
Komponentredovisningar
Varför komponentavskrivning? Hur kan den utformas i praktiken?
Kontraktsteori med tillämpning på fastighetssektorn
Både externa och interna kontrakt spelar idag en stor roll för den offentliga
fastighetssektorn. Grundläggande begrepp och synsätt inom kontraktsteori presenteras, inklusive exempel rörande offentlig upphandling och kommunala markanvisningar.
Att organisera sitt ägande
Det finns olika modeller för att organisera ägandet av fastigheter i en kommun eller ett landsting. I regel bygger dessa på någon form av intern marknad. Vi går igenom tre modeller och relevanta bedömningskriterier vid val av modell.
Förvaltning i privat sektor vs. offentlig sektor
Hur skiljer sig privata och offentliga underhållsstrategi och förvaltning? Finns konsekvenser för kostnader och kvalitet? Vad gör en privat aktör som tar över ett kommunalt bestånd?
Äga kontra hyra
Om sale-leaseback-affärer där man säljer sina fastigheter och sedan hyr lokaler i den sålda fastigheten, inklusive räkneexempel.
Internpriser i offentliga fastigheter
I offentliga fastighetsföretag finns särskilda förutsättningar för hur hyror sätts. Lokaler hyressätts vanligtvis genom någon form av internhyra. Detta är ofta ett redskap för att hantera lokalförsörjning och lokalplanering.
Juridik för lokaler och fastigheter
Lokalförsörjning och fastigheter är omgärdat av olika lagar och föreskrifter. Många regler återfinns i jordabalken, men det finns relevant lagstiftning även i andra lagrum. Därtill finns föreskrifter som utfärdas av myndigheter. Vi går igenom de viktigaste delarna som berör vårt verksamhetsområde.
Utveckling av strategiska fastighetsfrågor
En stor del av Sveriges byggnadsbestånd består av offentliga ändamålslokaler. För att effektivisera och förbättra förvaltningen av de offentliga fastigheterna bedrivs gränsöverskridande forsknings- och utvecklingsprojekt.
Allmänna styrmedel
Visioner och strategiska mål. Översikt av moderna styrverktyg så som nyckeltal, lokalresursplanering, processanalys och kvalitetsstyrning.
Statusbedömningar
Statusbesiktningar kan användas för att öka kunskapen om ett byggnadsbestånds underhållsbehov, för att underlätta prioriteringar och för att få en mer långsiktig underhållplanering. Grunden är att systematiskt gå igenom byggnader och identifiera framtida underhållsbehov.
Krisberedskap och säkerhetsskydd i offentliga fastigheter
En genomgång av bra praxis och grundläggande regelverk kring krisberedskap, robusthet, säkerhetsskydd och totalförsvarsaspekter på fastigheter och lokalförsörjning.
Bolagisering av fastigheter i offentlig förvaltning
Processen att överväga en bolagisering av fastigheter som förvaltas i kommun eller region är ofta komplex och snårig. Här ges ett axplock av erfarenheter och bra praxis från utrednings- och genomförandeprocesser där fastigheter läggs i bolag.
Medverkande
Kursen genomförs i samarbete med Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm
med bland andra professor Hans Lind och civilingenjör Anders Hellström.
Utöver dessa kommer ytterligare fastighetsexperter från KTH, privata
näringslivet och Sveriges Kommuner och Regioner att medverka.
Övrig information om utbildningen
Hemtentamen och hemuppgift
Mellan första och andra tillfället genomför deltagarna en hemtentamen och en hemuppgift. Hemuppgiften redovisas och diskuteras vid det andra tillfället.
Frågor om kursen
Frågor om kursen besvaras av Felix Krausefelix.krause@skr.seFrågor kring behörighet och kursinnehåll besvaras av Anders Hellström anders.hellstrom@abe.kth.se
Informationsansvarig
-
Felix Krause
Programansvarig