28 april 2025 kl. 09.30-15.00

EU och vägen mot smarta, hållbara städer och samhällen

Få en överblick över EU:s strategiska riktning och hur det kopplar mot det svenska ekosystemet för att öka digitaliseringstakten i svenska kommuner.

Anmäl dig

Seminariet är andra delen i en serie på temat ”EU och vägen mot smarta, hållbara städer och samhällen” arrangerat av SKR och RISE. Detta är ett hybridevent, där du kan ta del av programmet genom digitalt eller fysiskt deltagande. Ange i din anmälan om du avser att delta fysiskt eller digitalt.

Seminariet är kl. 09:30 – 15:00. Från kl. 09:30-12:30 är eventet både digitalt och fysiskt.
Kl. 13:30-15:00 har vi workshop för respektive fysiskt och digitalt deltagande. Registrering och förmingel för fysiskt event från 09:00.

Innehåll

Under förmiddagens seminarium kommer vi att informera om mål, strategier och aktuella initiativ från EU och ekosystemet för stöd till svenska kommuner och regioner som vill öka digitaliseringstakten.

Under eftermiddagens workshop blir det tillfälle att lyfta behov och utbyta tankar, idéer och erfarenheter i relation till de pågående initiativen.

Seminarieserien erbjuds kostnadsfritt genom stöd från Europeiska Kommissionen respektive Smart City Transformation Lab, ett projekt inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige (med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas).

Se webbsändning av första seminariet i serien

En inspelad webbsändning från den 26 mars 2025 av den första delen i en serie på temat ”EU och vägen mot smarta, hållbara städer och samhällen”.

Ett seminarium om LORDIMAS – ett verktyg för bedömning av digital mognad i kommuner och regioner.

Målgrupp

Seminariet riktar sig till dig som jobbar med digitalisering, strategiskt eller praktiskt, i kommuner och regioner.

Program

09.30 Introduktion

09.40–10.30 Målbilder och strategier

Målbilden för Digital Decade

Helene Köpman, Deputy Head of Unit, AI for Societal Good vid EU Kommissionen i Bryssel, berättar om programmet som kopplar samman EU:s mest prioriterade mål för fortsatt digitalisering och innovation fram till 2030.

Utveckling av dataområden i Sverige

Fredrik Sjölin, Dataspecialist på Digg med koordineringsansvar för Sveriges arbete med dataområden, berättar om EU:s satsning på dataområden (dataspaces) och hur dessa ska underlätta att föra samman och dela data inom olika sektorer och branscher.

Hur hänger det ihop?

Torbjörn Lahrin och Elias Ågren, som representerar Sverige och EU inom internationell standardisering, belyser hur begrepp som IoT, dataspaces, interoperabilitet, digitala tvillingar, CitiVerse och AI hänger ihop och är centrala för utvecklingen av hållbara städer, regioner och samhällen.

10.30–10.45 Paus

10.45–11.45 Översikt till aktuella stöd och finansieringsmöjligheter

Rymdstyrelsens kommande utlysning

Iris Lee Thompson, ansvarig för Jordobservation och Geografiskanalys och Ernesto Gutiérrez, ansvarig för Innovation och Samhällsnytta, hos Rymdstyrelsen, berättar om hur satellitdata kan bli ett kraftfullt verktyg för att möta en mängd olika klimat-, miljö- och hållbarhetsutmaningar. De kommer även berätta om det stöd som finns tillgängligt för kommuner och regioner, i syfte att stärka deras förmåga att använda satellitdata.

Från mognadsmätningar och roadmaps till aktuella program och förordningar

Claus Popp Larsen, Fokusområdesledare för smarta städer, och Björn Hagström, Expert informationshantering och internationalisering på RISE, ger en orientering i EU:s resa genom Digital Decade, med stopp vid några viktiga hållpunkter, kommande krav och incitament (”morötter och piskor”), och de vad dessa innebär för svenska kommuner och regioner.

11.45–12.30 Det svenska ekosystemet för ökad digitaliseringstakt i svenska kommuner och regioner

I denna programpunkt får vi korta presentationer och information från aktuella svenska initiativ, program och projekt som initierats för att öka digitaliseringstakten och utvecklingens av smarta och hållbara samhällen, kommuner och regioner.

I programpunkten medverkar:

  • IoT Sverige, Angelica Hafström, ordförande i IoT Sveriges styrelse
  • Smart City Transformation Lab, Therese Balksjö, projektledare
  • Nationell hub digital tvilling, Jenny Carlstedt, projektledare
  • Urban Twin Transition Center (UTTC), Anna Fjällström, processledare
  • Nationell dataverkstad, Carolina Vitabäck, projektledare

12.30–13.30 Paus för lunch

13.30–15.00 Workshop

Svenska kommuners behov och förutsättningar ska vara utgångspunkten när stöd och insatser utformas på såväl EU- som nationell nivå och vi kommer i denna session fånga upp behov från er som jobbar med digitaliseringsfrågor. Vi lyfter och ventilerar sådant som:

  • Hur väl anser ni att aktuella initiativ från EU och det svenska ekosystemet matchar era behov och ansvarsområden?
  • Har ni tillgång till den information ni behöver för att kunna ta del av erbjudanden från EU?
  • Hur gör ni för att implementera lagar och förordningar inom området i era verksamheter?

Praktisk information

Efter lunch är det en workshop. Då blir det tillfälle att lämna synpunkter och önskemål kopplade till stöden från EU samt lyfta behov som kan bidra till att öka digitaliseringstakten i svenska kommuner och regioner.

Antalet platser för fysiskt deltagande är begränsat till representanter från kommuner och regioner och platser tilldelas enligt ”först till kvarn-principen”. Ange i din anmälan om du avser att stanna för lunch samt delta i eftermiddagens workshop.

Informationsansvarig

  • Bo Baudin
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.