7 februari 2025 kl. 08.00-08.55

Dialogforum för fjärrundervisning

Nu är det dags för tredje träffen inom Dialogforum för fjärrundervisning. Dagens tema är samverkan med andra skolhuvudmän kring fjärrundervisning.

Anmäl dig

Innehåll

Träffarna anordnas gemensamt av Sveriges Kommuner och Regioner och Region Västerbotten för att främja en djupare förståelse för fjärrundervisningens möjligheter.

Syftet med träffarna är att öka kunskaperna om fjärrundervisning på huvudmannanivå i kommunerna genom att erbjuda kunskaps- och erfarenhetsutbyte och presentera forskning och beprövad erfarenhet.

Målsättning för träffarna är att bygga och främja samverkan mellan skolhuvudmän i Sverige, med fokus på fjärrundervisning.

Målgrupp

Politiker, chefer och utvecklingsfunktioner på förvaltningsnivå.

Praktisk information

Program och länk skickas ut inför varje workshop.

Även du som inte varit med tidigare är välkommen att delta.

För att bidra till det gemensamma lärandet förväntas du som anmäld deltagare delta aktivt i gruppdiskussionerna. Via Skolverkets webbplats kan du ta del av regleringen för fjärrundervisning.

Regleringen för fjärrundervisning, Skolverket

Nästföljande träff: 16 maj, klockan 8.00 - 8.55.

Tema: Samverkan med andra huvudmän kring fjärrundervisning

Fjärrundervisning bygger i regel på samverkan mellan skolhuvudmän, även om den också kan genomföras inom den egna kommunen då avstånden är stora.

Ibland finns självklara strukturer som erbjuder möjligheter till samverkan inom ett geografiskt område, exempelvis regionen, ett kommunalförbund, en eller fler närbelägna kommuner. Men för att få tillgång till lärare som är behöriga i de ämnen där fjärrundervisning behövs kan samverkan med skolhuvudmän i andra delar av landet behövas.

Några perspektiv som kommer att lyftas på denna dialogträff:

  • Former för samverkan och hur det kan skapas till exempel inom regionen, kommunalförbund, avtal mellan enskilda kommuner i olika delar av landet.
  • Vad behöver skolhuvudmännen avtala om? Entreprenadavtal, hur de kan utformas på ett bra sätt och vad de behöver innehålla för att det ska fungera bra för både köpande och säljande part.
  • Hur fungerar samverkan kring fjärrundervisning mellan skolhuvudmän rent praktiskt? Hur samverkan behöver organiseras, utmaningar och framgångsfaktorer när skolhuvudmän samverkar kring fjärrundervisning.

Det övergripande upplägget för träffen ser ut enligt följande:

  • Dialog med representanter för kommuner med erfarenhet av att samverka kring fjärrundervisning med andra skolhuvudmän.
  • Gruppdiskussion och reflektion.

Informationsansvarig

  • Åsa Ernestam
    Utredare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.