12 mars 2025 kl. 09.00-12.00
Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv - tema underlag och stöd
SKR bjuder in till två seminarier på temat återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv. Detta första seminarietillfälle belyser vilka stöd och underlag som finns för kommuner vid planering och genomförande av återvätningsåtgärder.
Innehåll
Återvätning innebär att mark som tidigare har dränerats återställs till våtmark, till exempel genom att lägga igen diken i skogs- och jordbruksmark. Återvätning har potential att bidra till ekosystemtjänster och nyttor såsom vattenrening, ökad biologisk mångfald, och minskade utsläpp av växthusgaser, samt skydd mot översvämning och torka. Det öppnar även upp för bättre möjligheter till rekreation, friluftsliv och utbildning om natur och miljö.
Naturvårdsverket berättar om vilket nationellt stöd som finns och ger dessutom en inblick i vägen framåt i ljuset av EU:s nya naturrestaureringsförordning. Ta del av ett historiskt perspektiv på det utdikade landskapet och hur historiska kartor kan användas för kartläggning och planering av återvätningsåtgärder. Lär dig mer om SGU:s kunskapsstöd om våtmarksåtgärder.
Under efterföljande seminarium delar flera kommuner med sig av sina erfarenheter från praktiskt återvätningsarbete. Andra seminariet 13 mars, Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv - tema kommunala exempel
Målgrupp
Kommunala och regionala tjänstepersoner inom planering, miljö, klimat och hållbarhet såsom översiktsplanerare, planarkitekter, miljöplanerare, ekologer, miljö-, vatten- och klimatstrateger.
Praktisk information
Om du vill delta båda dagarna och ta del av rabatten är det viktigt att du anmäler dig till båda dagarna samtidigt. Det går att anmäla sig till båda dagar vid olika tillfällen men då gäller inte rabatten.
Seminariet kommer att spelas in och finnas tillgängligt i två veckor efter sändningen för anmälda deltagare.
Program
Historiska kartor som verktyg vid analys och kartläggning
Niklas Cserhalmi, agrarhistoriker som skrivit boken Fårad mark, ger en historisk bakgrund till utdikningen av landskapet och berättar om hur man kan använda spår i landskapet och historiska kartor som verktyg för att återväta landskapet.
Niklas Cserhalmi, agrarhistoriker och museidirektör Arbetets museum.
Genomgång av stöd och vägledningar för återvätningsarbete, Naturvårdsverket
Naturvårdsverket berättar om det underlag, analyser och kartunderlag som myndigheten tillsammans med andra nationella myndigheter tillhandahåller för återvätning av våtmarker. Ta del av aktuell information om LONA-bidraget och kommande förändringar gällande finansieringsmöjligheter.
Matti Ermold, handläggare och ekolog skötselenheten, Naturvårdsverket.
Geologisk handledning för våtmarksåtgärder, SGU
SGU berättar om den handledning myndigheten tagit fram för projekt som syftar till att anlägga nya eller restaurera befintliga våtmarker och som i synnerhet riktar sig till projekt som planeras inom ramen för Naturvårdsverkets Lokala Naturvårdsprojekt (LONA). Särskilt fokus läggs på ett användarstöd för att bedöma hur en våtmarksåtgärd kan tänkas påverka grundvattennivåer i omgivande mark. Stödet kan också vara användbart för att identifiera dikade våtmarker där åtgärder skulle kunna minska utsläpp av växthusgaser.
Gustav Sohlenius, geolog, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Avdelning Samhällsplanering.
SMHI:s kunskapsbank om våtmarker
SMHI
Dikningsföretag – vad är det?
Vad innebär ett dikningsföretag och varför finns dom? Vilken juridisk status har dom idag och vad betyder det för arbete med återvätning? Hur kan en kommun hantera dikningsföretag i återvätningsprojekt, vad bör de tänka på och vilka möjligheter finns?
Sara Andersson, handläggare, Naturvårdsverket.
Naturrestaureringsförordningen och vägen framåt
I juni antogs EU:s förordning om restaurering av natur. Förordningen innehåller bindande mål för restaurering av ekosystem, naturtyper och arter. Medlemsländerna har nu två år på sig att ta fram en nationell restaureringsplan. Hur ser processen ut framåt och vad kan det komma att innebära för kommuner?
Ulrica Swärd, enhetschef skötselenheten, Naturvårdsverket.
Informationsansvarig
-
Jacob von Oelreich
Handläggare
-
Per Tholander
Handläggare
-
Victoria Kalén
Handläggare