13 mars 2025 kl. 09.00-12.00
Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv - tema kommunala exempel
SKR bjuder in till två seminarier på temat återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv. Under detta seminarietillfälle delar flera kommuner med sig av sina erfarenheter från praktiskt återvätningsarbete.
Innehåll
Återvätning innebär att mark som tidigare har dränerats återställs till våtmark, till exempel genom att lägga igen diken i skogs- och jordbruksmark. Återvätning har potential att bidra till ekosystemtjänster och nyttor såsom vattenrening, ökad biologisk mångfald, och minskade utsläpp av växthusgaser, samt skydd mot översvämning och torka. Det öppnar även upp för bättre möjligheter till rekreation, friluftsliv och utbildning om natur och miljö.
Några kommuner berättar om hur de arbetar med återvätning, strategiskt såväl som i praktiskt genomförande av åtgärder. Vilka arbetssätt, metoder, verktyg och stöd används? Vilka är utmaningarna och framgångsfaktorerna?
Det första seminariet belyser vilka stöd och underlag som finns för kommuner vid planering och genomförande av återvätningsåtgärder. Första seminariet 12 mars, Återvätning av landskapet ur ett kommunalt perspektiv - tema underlag och stöd
Se Nacka kommuns smakprov från programmet den 13 mars. Filmen är 20 sekunder.
Målgrupp
Kommunala och regionala tjänstepersoner inom planering, miljö, klimat och hållbarhet såsom översiktsplanerare, planarkitekter, miljöplanerare, ekologer, miljö-, vatten- och klimatstrateger.
Praktisk information
Om du vill delta båda dagarna och ta del av rabatten är det viktigt att du anmäler dig till båda dagarna samtidigt. Det går att anmäla sig till båda dagar vid olika tillfällen men då gäller inte rabatten.
Seminariet kommer att spelas in och finnas tillgängligt i två veckor efter sändningen för anmälda deltagare.
Program
Återvätning av torvmarker – en insats med stor klimatnytta
För att uppnå klimatmål behöver Sverige öka nettoupptaget av klimatgaser. Då blir det viktigt att få ner de stora utsläppen från dikade torvmarker i Sverige. Åsa förklarar varför och när det blir stora utsläpp och hur återvätning kan resultera i minskad klimatpåverkan med inlagring av kol i ny torv.
Åsa Kasimir, docent i naturgeografi och expert Miljömålsberedningen.
Stadsmiljöförvaltningen återskapar våtmarker i göteborgarnas skogar, Göteborgs stad
Göteborgs stad arbetar aktivt med att återskapa våtmarker i skogarna för att öka den biologiska mångfalden, skydda staden från översvämningar och för att fungera som rekreationsområde. Stadsmiljöförvaltningen genomför just nu också en utredning om det fortsatta arbetet med våtmarker i staden. Utredningen ska innehålla en sammanställning av det arbete som redan pågår, men också ge förslag på nya aktiviteter.
Emil Nilsson, naturförvaltare/biolog, Göteborgs stad.
Torsten Andersen, skogsförvaltare, Göteborgs stad.
Xavier de Maupeou dAbleiges, skogsförvaltare, Göteborgs stad.
Våtmarksarbete i samarbete med privata markägare i Älmhults kommun
Kommunen tog 2022 fram en våtmarksplan som visar var i landskapet det finns goda förutsättningar att restaurera våtmarker eller sänkta sjöar. Kommunen arbetar aktivt med att nå ut till berörda markägare och har initierat och genomfört ett antal projekt. Vilka lärdomar har gjorts hittills?
Cecilia Axelsson, miljöstrateg, Älmhults kommun.
Josefine Gustafsson, projektledare och konsult.
Jens Morin, våtmarkskonsult.
Våtmarkspaketet - för biologisk mångfald, rekreation och lärande, Nacka kommun
Våtmarkspaketet är en insats av Nacka kommun för att återskapa, restaurera och nyanlägga våtmarker i kommunen. Det utgör ett exempel på hur relativt enkla åtgärder och många små våtmarksområden kan ha stor positiv effekt på den biologiska mångfalden. Kommunen arbetar även aktivt för att öka förståelsen kring våtmarkernas funktion genom rekreativa och pedagogiska värden för besökare. Ta del av kommunens arbete och erfarenheter från några konkreta våtmarksprojekt.
Marika Zetterström, projektledare, Nacka kommun.
Återvätning av våtmarker – en bärande del i kommunens klimatarbete, Simrishamn kommun
Sedan 2022 har kommunen med hjälp av statliga medel från LONA och LOVA bistått markägare med anläggande av ett antal våtmarker av olika slag. Våtmarker har även anlagts på kommunens egen mark. Genom att skapa våtmarker har bland annat utsläppen av föroreningar från jordbruket minskat och uttern börjat komma tillbaka. Hör om kommunens arbete från uppsökande verksamhet och projektering till anläggningsskedet och uppföljning.
Jonas Dahl, limnolog, Simrishamn kommun.
Informationsansvarig
-
Jacob von Oelreich
Handläggare
-
Per Tholander
Handläggare
-
Victoria Kalén
Handläggare