10 september 2025 till 11 september 2025 kl. 11.45-13.00

Årskonferens för kommunala vattenstrateger/vattensamordnare

Välkommen till SKR:s årliga konferens om kommunala vattenstrategiska frågor. Ta chansen att träffa kollegor från hela landet och diskutera möjligheter och utmaningar i det kommunala vattenarbetet.

Anmäl dig

Innehåll

SKR bjuder in vattenstrateger, vattensamordnare och andra tjänstepersoner som har en samordnande roll för vattenfrågor i kommunal verksamhet till en konferens där kommunernas roll och förutsättningar i vattenförvaltningen står i fokus.

Dag 1 behandlar vi aktuella vattenfrågor som de nationella myndigheterna arbetar med och hur de berör kommunernas arbete. Dag 2 är fokus på kommunernas vattenstrategiska arbete och rollen som vattenstrateg/vattensamordnare. Konferensen inleds och avslutas med lunch och på kvällen den 10 september serveras en gemensam middag. För de som vill finns också möjlighet att delta vid ett studiebesök vid Stockholms stads fiskväg i nya Slussen på eftermiddagen den 11 september.

Målgrupp

Vattenstrateger, vattensamordnare och andra tjänstepersoner som har en samordnande roll för vattenfrågor i kommunal verksamhet.

Program, dag 1

11.45 Lunch

13.00 Välkomna

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, SKR

EUs förordning om restaurering av natur - vad innebär den för vattenarbetet i Sverige?

Vad innebär den nya restaureringslagen och vilka förändringar kan vi förvänta oss i vattenarbetet framöver? Havs- och vattenmyndigheten arbetar just nu med ett regeringsuppdrag som leds av Naturvårdsverket där ett förslag till en nationell restaureringsplan för Sverige ska tas fram.

Erik Årnfelt, utredare, Havs- och vattenmyndigheten.

Aktuella frågor inom regeringskansliet på vattenområdet

Vilka frågor är högt på agendan inom EU och vilka frågor är prioriterade inom Regeringskansliet?

Petra Wallberg, departementssekreterare, Klimat- och näringslivsdepartementet.

Samverkan för en effektiv vattenförvaltning

Hur kan arbetet med delåtgärdsprogram och samverkan utvecklas för att skapa en sammanhållen och effektiv vattenförvaltning som leder till en förbättrad vattenmiljö? Havs- och vattenmyndigheten delar med sig av det senaste i arbetet med två aktuella regeringsuppdrag med koppling till vattenförvaltningen.

Signild Nerheim, enhetschef, Havs- och vattenmyndigheten.

Erfarenheter av strategisk vattenplanering i Ljusnan-Voxnans avrinningsområde

Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund, där flera kommuner är medlemmar, har i ett LOVA-finansierat projekt utrett förutsättningarna för ett mer samordnat, strukturerat och strategiskt avrinningsområdesbaserat vattenplaneringsarbete i Ljusnan och Voxnans avrinningsområde. Vilka är erfarenheterna från projektet ur ett kommunalt perspektiv och hur kan de användas i det framtida åtgärdsarbetet?

Juha Salonsaari, vattenvårdskonsulent, Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund.

Avslutande panelsamtal: Hur bör framtidens vattenförvaltning se ut och vad behöver utvecklas ur ett kommunalt perspektiv?

Gemensamt samtal där dagens föreläsare deltar och ger sin syn på hur vattenförvaltningen kan utvecklas med fokus på kommunernas roll. Alla konferensdeltagare har möjlighet att bidra med frågor och kommentarer.

17.30 Slut för dagen

18.00 Gemensam middag

 

Program, dag 2

08.30 Välkomna tillbaka, reflektioner från gårdagen

Styrning och ledning i ett kommunalt vattenförvaltningsperspektiv

Hur kan vattenfrågorna integreras i det kommunala arbetet och hur skapar vi en effektiv förvaltningsövergripande vattenorganisation? SKR:s expert på styrning och ledning delar med sig av sina kunskaper om arbetssätt och modeller för ett sådant arbete.

Christine Feuk, utvecklingsledare, SKR.

Gemensamt samtal: Rollen som vattenstrateg/vattensamordnare i kommunal verksamhet – utmaningar och möjligheter

Tillsammans med Christine Feuk diskuterar vi kring rollen som vattenstrateg/vattensamordnare och vilka utmaningar och möjligheter som finns när det gäller att driva och hålla ihop kommunens samlade vattenarbete. Alla konferensdeltagare har möjlighet att bidra med frågor och kommentarer.

Erfarenheter från kommunal vattenförvaltning i Lunds kommun

Lunds kommun har uppsatta mål för ekologisk hållbarhet där mål om god status i yt- och grundvatten är en viktig del. Kommunen arbetar aktivt med vattenfrågor och har en lång tradition av samverkan med sina grannkommuner. Vilka möjligheter och utmaningar finns i det arbetet? Hur ser organisationen, men även styrningen i form av målstruktur och styrande dokument ut?

Jesper Persson, vattensamordnare, Lunds kommun,

Avtalssamverkan - en möjlighet för kommunalt samarbete i vattenförvaltningen

Genom avtalssamverkan kan en kommun överlåta utförandet av sina uppgifter till en annan kommun. Hur kan den möjligheten användas i det kommunala vattenarbetet? Hur ser lagstiftningen ut och vad är viktigt att tänka på?

Elin Persson, förbundsjurist, SKR.

11.30 Slut för dagen

11.45 Lunch

13.00-15.00 Studiebesök vid fiskvägen i nya Slussen

Oliver Karlöf, fiskekonsulent, Stockholms stad.

Informationsansvarig

  • Per Tholander
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.