Om förslaget till en uppdaterad nationell cancerstrategi
Det är bra att förslaget har ett hälsofrämjande och förebyggande fokus – men de ekonomiska konsekvensanalyserna för regionerna saknas.
Den första nationella cancerstrategin kom 2009. En revidering skedde 2018 och från 2021 gäller även EU:s cancerplan som är en viktig brygga för att få ihop helheten mellan nationellt och internationellt arbete.
Under 2024 har en utredare tagit fram ett förslag till en uppdaterad cancerstrategi. Utredningen föreslår en rad åtgärder i syfte att förbättra den svenska cancersjukvården vilka handlar om att utveckla olika samverkans forum, utbildningssatsningar, försöksverksamheter, uppdrag till myndigheter och statliga satsningar.
Utredningens övergripande ansats är bra – med kopplingen till EU:s cancerplan – eftersom det ger en god grund för att stärka det preventiva arbetet, förbättra tillgängligheten och ge alla som drabbas av cancer en ökad chans att överleva och ha en så god livskvalitet som möjligt. En uppdaterad nationell cancerstrategi välkomnas och många av föreslagen var för sig är lovvärda – men de måste sättas i relation till insatser för andra högt prioriterade sjukdomsgrupper.
Förkortade väntetider är viktigt men prestationsersättning bör utredas vidare
Ledtider och en eventuell prestationsersättning utifrån väntetider hör inte hemma i en långsiktig cancerstrategi – där bör övergripande mål beskrivas. Ambitionsnivån bör dock vara hög, väntetider ska minska, men jag anser att hur en eventuell prestationsersättning ska utformas behöver utredas vidare. En generell problematik med prestation på ledtider är hur de ska fördelas när diagnos och behandling sätts och ges i olika regioner, det vill säga all vård som går över regiongränser.
Svensk cancervård är av mycket god kvalitet vilket inte minst framgår i OECD:s återkommande internationella jämförelse över sjukvården. Allt fler överlever sin cancersjukdom och många lever under lång tid med en pågående sjukdom. Health at a Glance 2023, OECD
Utvecklingen går allt snabbare i takt med nya diagnostiska metoder och behandlingar. Och den ökade överlevnaden ställer krav på en långsiktig och hållbar rehabilitering. SKR har en samsyn med Socialdepartementet, som tagit initiativ till en uppdaterad cancerstrategi – en nationell strategi är viktig både för patienter och för sjukvården.
Remissyttrandet Bättre tillsammans – Förslag till en uppdaterad nationell cancerstrategi
Skribent
Regler för kommentarer
Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.
Här är våra regler:
- Kommentarerna ska hålla en god ton.
- Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
- Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
- Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
- Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.
Informationsansvarig
-
Johan Kaarme
Direktör