Kampen för att stoppa våldet mot kvinnor pågår varje dag

Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Vi får aldrig acceptera våldet. Vi måste arbeta varje dag för att förebygga och förhindra det.

Sverige har backat när det kommer till jämställdheten, visar studier från bland annat SCB och Medlingsinstitutet. Politisk representation, vård av barn, sjukskrivningar, inkomst; på punkt efter punkt blir Sverige mindre jämställt.

Men den yttersta, och mest fruktansvärda manifestationen av denna ojämställdhet är naturligtvis mäns våld mot kvinnor. Oavsett om våldet begås i en hederskontext eller inte, så handlar det om allvarlig och utbredd brottslighet, som skapar ett enormt lidande.

Jag vill därför ägna den här texten, publiceras dagen innan internationella kvinnodagen, åt att lyfta sätt som vi på SKR, tillsammans med våra medlemmar, arbetar för jämställdhet och mot mäns våld mot kvinnor.

Först och främst vill jag framhålla att kommuner behöver förutsättningar att omsätta ny lagstiftning i praktiken, utifrån de utsattas behov. Rätt lagstiftning är centralt, men det räcker inte på egen hand. SKR stöttar, det behöver även staten och regeringen göra.

Efterlängtad lag om skyddat boende

För snart ett år sedan trädde ny lagstiftning kring skyddat boende i kraft. Det var en efterlängtad reform, men förutsättningarna för att den skulle landa rätt fanns inte. Det är först nu, ett år senare, när föreskrifterna äntligen har kommit som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan ge tillstånd. SKR arbetar för fullt, nära våra medlemmar, för att säkerställa att reformen ger kvinnor och barn det stöd de behöver när våldet inträffar. Under 2025 kommer vi att förse arbetsgivare med bättre verktyg för att fråga sina medarbetare om våldsutsatthet, i linje med den nya socialtjänstlagen.

Så att samhället kan agera – innan det är för sent.

På samma sätt är det oerhört viktigt att rätt aktörer får tillgång till rätt information, i tid.

Vi ser att kunskapen om sekretessbrytande bestämmelser för att göra nödvändiga insatser för kvinnor och barn är inte tillräcklig utbredd. Därför kommer SKR och Polismyndigheten i närtid att påminna alla berörda aktörer om den sekretessbrytande bestämmelsen i offentlighets- och sekretesslagen som gäller för att förebygga brott mot närstående.

Olyckligt med ett sjunde jämställdhetspolitiskt delmål

Som av en händelse lämnar dessutom utredningen för en ny strategi kring mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, i dag sitt betänkande till regeringen.

I delbetänkandet kom man fram till att en mer inkluderande målformulering för det nuvarande delmålet om att mäns våld mot kvinnor, är rätt väg att gå och att två strategier inom delmål sex försvårar ett samordnat arbete och riskerar att fragmentisera arbetet. Något som inte gynnar de utsatta.

För att intensifiera arbetet mot heder som är nödvändigt, kom utredningen med förslaget att ta fram en särskild handlingsplan som snarare skulle stärka upp just det arbetet. Det tog inte regeringen hänsyn till.

Jag har i ett tidigare blogginlägg gått igenom varför vi på SKR tycker det är olyckligt att regeringen valt att inte lyssna på utredningen, den absoluta majoriteten av remissinstanser och den expertgrupp som stod enade i att hålla ihop delmål sex.

SKR ser hur svårt det kommer bli för socialtjänsten som möter utsatta kvinnor och barn som kan leva med olika våldsformer parallellt. I en hederskontext är det sällan man utsätts för ”endast” hedersvåld, utan man är också ofta drabbad av våld utan hedersmotiv. Ett sjunde delmål riskerar att motverka syftet med att hålla ihop socialtjänstens arbete med de olika våldsformerna.

Arbetet med att förebygga våld och gripa in när våld begås, för att få till en mer jämställd värld, är ett arbete som kräver uthållighet. SKR kan fortsätta driva på det tack vare alla ihärdiga och kunniga medarbetare – både hos oss och ute i kommunerna. Det är ett arbete som pågår hela tiden, varje dag.

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Vi som bloggar här arbetar med frågor om social omsorg och stöd på SKR.

    Vi skriver aktuellt om äldreomsorg, barn och unga, missbruk och beroende, funktionshindersfrågor och annat inom socialtjänsten.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen