Hur ser behoven av äldreomsorg ut i din kommun 2033?
Det är en fin framgång för Sverige att vi lever längre och lägger fler friska år till livet men hur påverkar det behoven av äldreomsorg i din kommun? SKR har tagit fram prognoser och ett nytt verktyg för att hjälpa till i analysen.
I SKR ekonomirapport (19 maj) presenterar SKR prognoser för välfärden och denna gång har ett fokusområde varit äldreomsorg och hur demografin påverkar behoven framåt utifrån olika antaganden. Analysen visar att behoven av äldreomsorg kan utvecklas på olika sätt fram till år 2033 och att det kommer se olika ut i landets kommuner.
Tre scenarion om behoven fram till 2033
- Fram till år 2033 har vi en 60-procentig ökning av andelen 85-plussare. Och det betyder att behoven av äldreomsorgen växer framåt. Men hur mycket behoven av äldreomsorg växer beror på hur den positiva utveckling som vi har haft de senaste tio åren där andelen äldre som har hemtjänst eller bor på ett äldreboende stadigt har minskat över tid utvecklas framåt. Allt annat lika leder den demografiska utvecklingen till att behoven av äldreomsorg ökar med 33 procent fram till år 2033.
- Men de som är äldre idag är betydligt friskare än tidigare generationer. Det beror bland annat på att fler har högre utbildning och på framgångar inom sjukvården. Vi har till exempel halverat dödligheten i de stora folksjukdomarna hjärtinfarkt och stroke, och vi är väldigt skickliga på starroperationer samt höft- och knäproteser, som gör att fler både ser bättre och kan röra sig, och det finns viktiga hjälpmedel som rollatorn. Det här sammantaget leder till att behoven av äldreomsorg kommer senare, behoven skjuts helt enkelt högre upp i åldrarna. Antar vi att denna utveckling fortsätter kommer behoven av äldreomsorg att öka med cirka 24 procent till år 2033.
- Men andelen äldre som har hemtjänst eller bor på ett äldreboende har de senaste åren minskat ännu mer än vad som bara kan förklaras med att vi lever längre och lägger fler friska år till livet. Det kan ha att göra med en teknik- och samhällsutveckling som gör det lättare att bo kvar hemma och att omsorgsbehoven kan tillgodogöras på flera sätt. Till exempel går det idag att handla hem medicin och mat på nätet, det har vuxit fram nya marknadslösningar för till exempel städning och att det finns andra boendeformer för äldre som seniorboenden. Antar vi att den utvecklingen fortsätter ytterligare kommer behoven av äldreomsorg att växa med 13 procent fram till år 2033.
Utmanande ekvation för kommunerna
Ett växande behov av äldreomsorg mellan 13–33 procent, vilket motsvarar 30 000 – 75 000 fler personer med behov av äldreomsorg jämfört med idag, kräver förstås såväl analys och planering som omställning för att kunna mötas. Och det kommer att se olika ut i landets kommuner. Till stöd för de lokala analyserna i kommunerna har SKR tagit fram ett prognosverktyg som redovisar siffror för de tre olika scenarion som ekonomirapporten tagit fram. Vi hoppas att din kommun har användning av såväl prognosen som verktyget.
Läs mer
Skribent
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Regler för kommentarer
Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.
Här är våra regler:
- Kommentarerna ska hålla en god ton.
- Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
- Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
- Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
- Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.
Kommentarer