SKR uppmärksammar internationella kvinnodagen

Den 8 mars var den internationella kvinnodagen. Ett gott tillfälle att uppmärksamma demokratin och kampen för lika rösträtt. I år högtidlighåller vi dessutom hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i riksdagsvalet i Sverige. Under dagen anordnade SKR ett seminarium om jämställdhet i politiken.

I rösträttskampen likväl som i de jämställdhetsfrågor som vi fortsatt arbetar med krävs mod att förändra och utmana strukturer, även i uppdraget för politiska ledare. Under den internationella kvinnodagen anordnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett webbseminarium för toppolitiker i kommuner och regioner på tema modernt ledarskap och jämställd makt.

I år är det 100 år sedan det första demokratiska riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt ägde rum. Äntligen fick både kvinnor och män rösta till riksdagens första och andra kammare.

Utvecklingen till trots finns det färre kvinnor i de tyngre politiska uppdragen i kommunerna, medan det i regionerna är en jämnare könsfördelning. Och i Europa överlag är andelen kvinnor i rollen som kommunstyrelseordförande alldeles för få. Det måste vi arbeta med att ändra på. Under den internationella kvinnodagen anordnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) därför ett webbinarium för toppolitiker i kommuner och regioner på temat modernt ledarskap och jämställd makt. SKR:s ordförande Anders Knape som inledde webbinariet poängterade att den här frågan är lika aktuell alla 365 dagar om året och att jämställdhet är en ytterst prioriterad fråga.

Det är så vi ser till att vi bland annat höjer kvaliteten i verksamheterna. En mer blandad sammansättning ökar möjligheterna att se alla medborgares behov och den bidrar både till större vidsynthet och bättre konsekvensanalyser.

Under webbinariet bidrog toppolitiker från kommuner och regioner runt om i landet med sina reflektioner och erfarenheter. Det blev tydligt att jämställdhetsfrågor är något som behöver fortsätta att arbetas med. Utvecklingen behöver vi göra tillsammans och mycket handlar om uppdraget som toppolitiker. Lena Lindgren, som modererade samtalet och i många år har arbetat på SKR med att stärka toppolitiker i kommuner och regioner, uttryckte att uppdraget som toppolitiker är både givande och tufft och hur viktigt det är att stärka varandra och därmed demokratin i att bygga ett bra samhälle för oss medborgare.

Modernt ledarskap

Filmen är 1 timme och 30 minuter lång.

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  900

  Regler för kommentarer

  Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

  Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

  Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
   Handläggare

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Verifiering * (obligatorisk)
  Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2023.

  I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen